Στην εποχή που η τεχνοκρατία κυριαρχεί, όλοι μας έχουμε εντάξει την ψηφιοποίηση των αρχείων μας στην καθημερινότητά μας. Είτε πρόκειται για τις αγαπημένες μας φωτογραφίες, είτε για σημαντικά έγγραφα της δουλειάς μας, ο μεγαλύτερος όγκος των αρχείων μας βρίσκεται σε κάποιο cloud.
Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα έχουν ρίξει σκιά σε αυτήν τη συνήθειά μας. Η απόφαση της Google να διαγράψει ανενεργούς λογαριασμούς και σχετικά δεδομένα επισημαίνει την παροδικότητα των ψηφιακών αρχείων μας. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει ότι τα προσωπικά μας αρχεία μπορούν να εξαφανιστούν κατά την κρίση μιας εταιρείας, αμφισβητώντας την έννοια της ασφαλούς ψηφιακής διατήρησης.
Η παραπλανητική υπόσχεση της ψηφιακής μνήμης
Ενώ η Google πλαισιώνει αυτήν την αλλαγή πολιτικής ως μέτρο ασφαλείας, αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα μια ευρύτερη τάση στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης που βασίζονται στο cloud σχετίζονται με μία παροδική αποθήκευση δεδομένων, υπενθυμίζοντας στους χρήστες ότι οι ψηφιακές τους μνήμες δεν στεγάζονται σε «μόνιμο καταφύγιο».
Ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών υπολειμμάτων
Η βασική αιτία αυτού του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν είμαστε πλέον επιλεκτικοί στην αποτύπωση σημαντικών στιγμών. Αντ ‘αυτού, κατακλύζουμε τα ψηφιακά μας μέσα με στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής.
Η ευκολία της φωτογραφίας από το κινητό σε συνδυασμό με τα κίνητρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει σε μια κουλτούρα υπερβολικών δεδομένων, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του τι πραγματικά αξίζει να θυμόμαστε και τι είναι απλή ψηφιακή ακαταστασία.
Η εμπορευματοποίηση της κάθε στιγμής
Στην καρδιά αυτού του φαινομένου βρίσκεται η πεποίθηση ότι κάθε στιγμή αξίζει να διατηρηθεί, μια έννοια που διαιωνίζεται από τις ίδιες τις τεχνολογικές εταιρείες που δημιουργούν ολοένα και περισσότερα έσοδα από τις ψηφιακές μας μνήμες. Καθώς οι εταιρείες «χτυπάνε» σε κάθε ευαίσθητο σημείο μας, υπάρχει ο φόβος ότι η απώλεια αυτών των ψηφιακών αντικειμένων ισοδυναμεί με την απώλεια κάτι αναντικατάστατου.
Πλοήγηση στο εύθραυστο ψηφιακό τοπίο
Ως απάντηση σε αυτή την αβεβαιότητα, προκύπτουν πρακτικές λύσεις. Οι χρήστες καλούνται να διαφοροποιήσουν την αποθήκευση δεδομένων τους σε πολλές πλατφόρμες, να διατηρούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας και να δημιουργούν φυσικά αντίγραφα αγαπημένων ή σημαντικών αρχείων.
Ωστόσο, η τελική λύση δεν έγκειται μόνο σε καινοτόμες πρακτικές αποθήκευσης, αλλά και στην επαναξιολόγηση της προσκόλλησής μας στο ψηφιακό εφήμερο περιεχόμενο. Υιοθετώντας μια νοοτροπία του «όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο», μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τι πραγματικά αξίζει μια θέση στη ψηφιακή μας μνήμη.
Πηγή: www.newstatesman.com