Τις βλέπουμε καθημερινά – σε περιοδικά, σε διαφημιστικές πινακίδες, στα πλαϊνά των λεωφορείων και στα social media. Ρετουσαρισμένες φωτογραφίες – υπάρχουν παντού. Μπορεί να πιστεύετε, ότι η χρήση ενός φίλτρου ή μιας εφαρμογής για να αλλάξετε την εμφάνιση σε μια φωτογραφία είναι απλώς διασκεδαστική, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση για το αν αυτό είναι σωστό ή λάθος. Για πολλούς ανθρώπους, το ρετούς είναι απλώς ένας τρόπος για να κάνουν την εικόνα τους να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη. Για άλλους, είναι ένας τρόπος να λένε ψέματα στο κοινό τους. Σχεδόν κάθε διασημότητα ή influencer δημοσιεύει μια φωτογραφία, πιθανότατα την έχει «πειράξει».
Εφαρμογές και φίλτρα
Το Facetune είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η εφαρμογή καθιστά δυνατή την αλλαγή του χρώματος του δέρματός σας, του σχήματος του σώματός σας, του μεγέθους των ματιών σας, της γωνίας της μύτης σας. Μπορεί να αφαιρέσει τις κηλίδες και να προσθέσει ανταύγειες στο δέρμα. Το Facetune είναι μόνο μία από τις πολλές εφαρμογές για ρετουσάρισμα φωτογραφιών, που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένων των AirBrush και SNOW. Και δεν είναι μόνο το οι εφαρμογές που μπορούν να αλλάξει την εμφάνισή σας. Τα φίλτρα Snapchat και Instagram αλλάζουν συχνά το σχήμα του προσώπου του χρήστη για πιο «τέλεια» ή για αστεία αποτελέσματα, και τα τηλέφωνα διαθέτουν πλέον ενσωματωμένα φίλτρα «ομορφιάς» που βελτιώνουν αυτόματα την εμφάνιση.
Οι υπερασπιστές του Photoshop
Πολλοί υπερασπίζονται τη χρήση του Photoshop στις φωτογραφίες τους. Υποστηρίζουν, ότι απλά τους αρέσει να παίζουν με διαφορετικά φίλτρα φωτογραφιών απλώς και μόνο επειδή είναι μέρος της εφαρμογής. Η αφαίρεση ενός ή δύο γιγαντιαίων σπυριών δεν είναι και μεγάλη υπόθεση για πολλούς, ειδικά όταν μοιράζονται selfies. Αντιθέτως, πολλοί προτείνουν, ότι αντί να δημοσιεύονται φωτογραφίες με Photoshop σαν να είναι φυσιολογικές ή ανέγγιχτες, οι διασημότητες και οι «influencers» θα μπορούσαν να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τυχόν αλλαγές που έχουν επιλέξει να κάνουν.
Η αντίθετη άποψη
«Η επεξεργασία φωτογραφιών και το ρετούς φωτογραφιών είναι εξίσου τέχνη όπως και το ίδιο το μακιγιάζ», λέει ο Makeup Artist James Charles, ένα γνώριμο πρόσωπο, με σχεδόν 11 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube και 11 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν, όπως η παρουσιάστρια, DJ και ηθοποιός, Jameela, σύμφωνα με την οποία, ο τρόπος που οι φωτογραφίες της «αλλάζουν» στο διαδίκτυο και στα περιοδικά, την έκανε ανασφαλή για την εμφάνισή της στην πραγματική ζωή. «Όταν οι συντάκτες φωτογραφιών προσπαθούν να φωτίσουν το δέρμα μου και να αλλάξουν την εθνικότητα μου, είναι κακό πρότυπο για τα κορίτσια που βλέπουν αυτή την εικόνα. Αλλά είναι επίσης κακό για την ψυχική υγεία. Με κάνει να αντιπαθώ αυτό που βλέπω στον καθρέφτη. Είναι σαν ένα μήνυμα από τον αρχισυντάκτη προς εμένα, ότι δεν είμαι αρκετά καλή όπως είμαι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι πιστεύουν όμως οι διαφημιστές;
Οι έξυπνοι διαφημιστές θα αναγνωρίσουν, ότι η δημιουργία ή η αξιοποίηση του άγχους των νέων δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος πώλησης προϊόντων. Υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση για την ανάγκη μιας πιο υπεύθυνης προσέγγισης στη χρήση του air-brushing, ιδιαίτερα για προϊόντα που απευθύνονται σε νεότερο κοινό. Το ότι οι νέοι κάνουν Photoshop στις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα, που εκτείνεται πέρα από τη διαφήμιση. Σε ορισμένες χώρες όπως το Ισραήλ και η Γαλλία, οι διαφημιστές αναγκάζονται να βάζουν διευκρινιστική ετικέτα σε μια φωτογραφία που έχει υποστεί ρετούς. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Marisol Touraine, η ελπίδα είναι, ότι αυτό θα βοηθήσει τους νέους που έχουν εκτεθεί σε «μη ρεαλιστικές εικόνες σωμάτων», να αναγνωρίσουν εικόνες που μπορεί να μην είναι ακριβώς αληθινές στην πραγματική ζωή.
Όσο κι αν πιστεύουν κάποιοι, ότι το Photoshop είναι τέχνη και τρόπος να τελειοποιήσετε μια εικόνα, το γεγονός, ότι δεν είναι η αληθινή εικόνα ενός ατόμου, μπορεί να συμβάλλει στο άγχος που νιώθουμε για την εμφάνισή μας. Ιδιαίτερα οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο και καταλήγουν χωρίς αυτοπεποιθηση και αγάπη για τον εαυτό τους και συχνά επίσης και με ψυχολογικά προβλήματα.
Πηγή: bbc.co.uk