Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό που κάποτε ήταν μια δυστοπική ιδέα, μια ματιά σε ένα αυτοματοποιημένο μέλλον πολύ μακριά, φαίνεται ότι έφτασε στο κατώφλι μας. Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το “ChatGPT” και το “DALL-E” απέχουν πολύ από αισθανόμενα όντα, αλλά ο ρυθμός προόδου που έχουν αναπτύξει αυτοί οι εξελιγμένοι αλγόριθμοι είναι εντυπωσιακος. Ας δούμε τι θετικά μπορεί να φέρει αυτή η τεχνολογία στην ογκολογία.
Ο αλγόριθμος που βελτιώνει τον προσυμπτωματικό ελέγχο και την ανίχνευση του καρκίνου
Επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο. Παρέχει μια ισχυρή προσέγγιση στην ανάλυση της ιατρικής εικόνας, στην πρόβλεψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία και των αποτελεσμάτων των ασθενών με βάση τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες ρουτίνας, καθώς και τις ψηφιακές διαφάνειες. «Σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση, το μοντέλο αυτό, δε βασίζεται στην ανθρώπινη συμβολή ή στη γνώση των ειδικών. Αντίθετα, λαμβάνει υπόψην ενημερωτικά μοτίβα από τα δεδομένα, που σχετίζονται με το υπό εξέταση πρόβλημα», Είναι πλήρως αυτόματο. Παρέχουμε τα δεδομένα και παρέχουν την απάντηση», λένε οι ειδικοί.
Κάτι που χρειαζόταν ώρες ανθρώπινης εργασίας μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού
Με την ενσωμάτωση αυτής της επαναστατικής προσέγγισης στην απεικόνιση του καρκίνου, αναμένετε, ότι αυτό που κάποτε χρειαζόταν ώρες ανθρώπινης εργασίας μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι ερευνητές ελπίζουν να «διδάξουν» με επιτυχία τον αλγόριθμο, να παίρνει δεδομένα από τη συνήθη θεραπεία του καρκίνου και να τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος στη χρήση αυτού του αλγορίθμου, για τη βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου και της ανίχνευσης του καρκίνου, χάρη στα άμεσα διαθέσιμα μεγάλα σύνολα δεδομένων. Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ο όγκος των δεδομένων που απαιτούνται για να εκπαιδεύσει το μοντέλο, τι να αναγνωρίσει.
Βιολογία του όγκου και εξατομικευμένη θεραπεία
Διερευνάται επίσης μια έννοια γνωστή ως «Βιολογικά Καθοδηγούμενη Τεχνητή Νοημοσύνη», όπου ο αλγόριθμος εκπαιδεύεται όχι μόνο να προβλέπει τα αποτελέσματα της θεραπείας για τον ασθενή, αλλά είναι σε θέση να προσδιορίζει την ίδια τη βιολογία του όγκου. Το σύστημα τροφοδοτείτε με πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, προηγούμενα στοιχεία της βιολογίας του καρκίνου του και καθιερωμένους βιοδείκτες, όπως π.χ η κατάσταση του ανοσοποιητικού. Έχοντας τη δυνατότητα να προβλέψει σωστά την ανταπόκριση σε διαφορετικές θεραπείες, (όπως π.χ η ανοσοθεραπεία), ο αλγόριθμος είναι σε θέση να προσδιορίσει τους ασθενείς στους οποίους η θεραπεία θα ήταν πιο ωφέλιμη. Αυτό είναι μια τεράστια καινοτομία που θα επιτρέψει την εξατομικευμένη φροντίδα του καρκίνου.
Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, θα παίξει μεγάλο ρόλο στον τομέα της ογκολογίας, όσον αφορά τόσο στην πρόβλεψη της έκβασης της θεραπείας όσο και στον έλεγχο και την ανίχνευση του καρκίνου. Αυτή η νέα τεχνολογία πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές και αξιολόγηση, προτού μπορέσει να σταθμίσει αξιόπιστα και να «λάβει» αποφάσεις για την υγεία του ασθενούς. Προς το παρόν, είναι απλώς ένα εργαλείο που βοηθάει τους γιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τον τελικό λόγο στην επιλογή θεραπείας -Είναι ένα βοηθητικό εργαλείο, όχι το κύριο διαγνωστικό -Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι, ότι μπορεί να μειώσει τα διαγνωστικά σφάλματα και να βελτιώσει το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου. Ωστόσο, δεν παύει η ανθρώπινη τεχνογνωσία να είναι το κλειδί για την αποτελεσματική λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: med.stanford.edu