Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε συνδυασμό με την κρίση της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη βρίσκεται στο προσκήνιο της παγκόσμιας προσπάθειας εξάλειψης των εκπομπών άνθρακα και της προώθησης των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας.
Προσπάθειες μείωσης εκπομπών άνθρακα
Με γνώμονα την κατεύθυνση αυτή, ένας μεγάλος αριθμός κρατών ανά τον κόσμο έχει προβεί σε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη, με γνώμονα την ενίσχυση της επιτακτικής ανάγκης για ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τον μετριασμό του αυξημένου κόστους της ενέργειας.
Ταυτόχρονα, και ο ιδιωτικός τομέας μιας πληθώρας κρατών έχει πραγματοποιήσει ανάλογες ενέργειες, στο πλαίσιο μιας συστηματικής προσπάθειας για μείωση των εκπομπών άνθρακα, με τελικό στόχο την εξ ολοκλήρου κατάργησή τους μέσα στο εύρος των επόμενων δεκαετιών και με όλα τα βλέμματα στραμμένα στις ήδη καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η τεχνολογία είναι το κλειδί για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και η ηλεκτροκίνηση είναι ο μεγαλύτερος τεχνολογικός παράγοντας για τη μείωσή τους. Με τη στήριξη των κυβερνήσεων, η παραγωγή “καθαρής ενέργειας” μπορεί να επιτευχθεί εξ ολοκλήρου μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη κάνει άλματα στον τομέα, με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού. Το εγχείρημα αυτό, βέβαια απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνέργεια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, ενός κλάδου με πολύ υψηλά ποσοστά παραγωγής καυσαερίων.
Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα
Έρευνες, επίσης, αποκαλύπτουν τεράστιες επενδύσεις που έχουν ως στόχο την κατάργηση οχημάτων πετρελαίου και βενζίνης. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης επενδύουν στη δημιουργία υποδομών για ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως οι σταθμοί φόρτισης. Στην Ελλάδα, ήδη έχει ανακοινωθεί σχέδιο κατάργησης της κυκλοφορίας μη ηλεκτρικών οχημάτων από το 2030.
Αν και οι συγκριτικές αναλύσεις δείχνουν ότι, επί του παρόντος, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα, όσον αφορά στη σχέση μεταξύ κόστους και αποτελεσματικότητας, εκτιμάται ότι τα δεδομένα αυτά θα ανατραπούν σε λίγα μόλις χρόνια.
Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί την ευδαιμονία ολόκληρου του πλανήτη, σε συνδυασμό με τις συνεχείς πολιτικές αναταράξεις, οι προσπάθειες αυτές για μια πιο οικολογική προσέγγιση στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, δίνουν ελπίδες για ένα ευοίωνο μέλλον.
Πηγές: www.haee.gr, www.deloitte.com