Πριν ταξιδέψετε στην Ιαπωνία, αξίζει να γνωρίζετε ορισμένες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, για να αποφύγετε την προσβολή της κουλτούρας τους, μια και τα ήθη και οι κοινωνικοί κανόνες δεν είναι καθολικοί.
Οι Ιάπωνες είναι σχετικά συγκρατημένοι και ευγενικοί, οπότε πιθανότατα δεν θα συνειδητοποιήσετε καν, ότι προσβάλλατε κάποιον- αλλά αυτοί θα το προσέξουν. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο για να διαβάσετε μερικά βασικά πράγματα, που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε.
Βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε σε ένα σπίτι στην Ιαπωνία
Είναι ένα εύλογο και υγιεινό αίτημα όταν το σκεφτείς. Τα περισσότερα σπίτια έχουν έναν μικρό προθάλαμο, που ονομάζεται genkan όπου πρέπει να αφαιρούνται τα παπούτσια και να φορούν παντόφλες (συχνά παρέχονται παντόφλες για τους επισκέπτες). Σημειώστε ότι αυτές οι παντόφλες πρέπει να αφαιρούνται, όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο “tatami”, όπου οι κάλτσες είναι τα προτιμώμενα υποδήματα.
Μην ξεχνάτε τις παντόφλες τουαλέτας.
Οι Ιάπωνες έχουν ένα ειδικό σετ παντόφλες για χρήση στην τουαλέτα. Αυτές είναι συχνά διακοσμημένες με μια λέξη ή μια εικόνα για να είναι προφανής η χρήση τους.
Μην περιμένετε παντού δυτικού τύπου τουαλέτες.
Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε έναν από εκείνους τους θαυματουργούς «θρόνους» υψηλής τεχνολογίας στην Ιαπωνία, με έναν πίνακα ελέγχου από κουμπιά, που ζεσταίνουν το κάθισμα, σας ψεκάζουν, σας στεγνώνουν με φυσούνα, σας αρωματίζουνε και παίζουν και μουσική για εσάς. Μερικοί παίρνουν ακόμη και την αρτηριακή σας πίεση ενώ περιμένετε!
Σε κάποιο σημείο του ταξιδιού σας, ωστόσο, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια παραδοσιακή ασιατική τουαλέτα. Σημείωση: σπάνια παρέχεται χαρτί υγείας για εσάς, γι’ αυτό έχετε πάντα ένα πακέτο χαρτομάντιλα στην τσέπη σας για αυτό το σκοπό.
Μην κάνετε μπάνιο βρώμικοι!
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το μπάνιο δεν είναι για καθαρισμό στην Ιαπωνία. Αυτές οι βαθιές μπανιέρες ofuro, που θα συναντήσετε, είναι για μούλιασμα και χαλάρωση -ΑΦΟΥ έχετε ήδη σαπουνίσει και τρίψει το σώμα σας στη διπλανή ντουζιέρα- Κατά τα άλλα είναι μια ευχάριστα χαλαρωτική περιποίηση σπα. Θυμηθείτε μόνο, όταν τελειώσετε, μην τραβάτε την τάπα αποστράγγισης καθώς κάποιος άλλος περιμένει τη σειρά του…
Μην πίνετε ή τσιμπολογάτε ενώ περπατάτε
Σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες, όπου οι άνθρωποι τρώνε εν κινήσει όλη την ώρα, εδώ οι άνθρωποι προτιμούν να αφιερώνουν χρόνο για να σταματήσουν κάπου να φάνε. Ίσως έχει να κάνει με τον πολιτισμικό σεβασμό τους για το φαγητό – τα περισσότερα γεύματα ξεκινούν με μια προσευχή “Itadakimasu”, που σημαίνει «ταπεινά λαμβάνω». Ή ίσως πηγάζει από την επιθυμία τους, να μην πέσει φαγητό κάτω στο έδαφος, που θεωρείται ασέβεια.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν θα δείτε ανθρώπους να πίνουν ή να τσιμπολογούν, ενώ περπατούν στους δρόμους της Ιαπωνίας και θα φαίνεστε παράξενοι αν το κάνετε. Ακόμη και το street food ή ένα σνακ από αυτόματο μηχάνημα πώλησης αξίζουν μερικά λεπτά στάσης και απόλαυσης για τους Ιάπωνες.
Μην «πνίγετε» το ρύζι σας σε σάλτσα σόγιας
Το ρύζι είναι ένα βασικό φαγητό στην Ιαπωνία και σερβίρεται για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Σε αντίθεση με τα δυτικά γούστα, ωστόσο, οι Ιάπωνες δεν ρίχνουν σάλτσα σόγιας απευθείας στο ρύζι τους (θα ήταν σαν να ρίχνετε ζάχαρη στις τηγανιτές πατάτες σας ή κάτι εξίσου περίεργο). Το ρύζι προορίζεται για να εξισορροπήσει τις γεύσεις των άλλων εδεσμάτων. Εάν πρέπει, μπορείτε να βουτήξετε μια μπουκιά ρύζι σε ένα μικρό συνοδευτικό μπολ με σόγια ή άλλη σάλτσα.
Μην χρησιμοποιείτε «λάθος» τα ξυλάκια
Πριν πάτε στην Ιαπωνία, μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε ξυλάκια (o-hashi). Ακόμα κι αν είστε ήδη έμπειροι με αυτά, υπάρχουν μερικοί κανόνες εθιμοτυπίας για τα chopsticks, που πρέπει να έχετε κατά νου εκεί.
Μην τα κουνάτε πάνω από το φαγητό σας, μην τα χρησιμοποιείτε ως μπαστούνια, μην παίζετε ξιφομαχία ή μην δείχνετε τους ανθρώπους με αυτά. Θεωρήστε το ζευγάρι ως μονάδα, επομένως μην τσιμπάτε το φαγητό σας με ένα μοναχικό ξυλάκι στο χέρι. Ποτέ μην τα αφήνετε όρθια σε ένα μπολ με ρύζι και μην δίνετε φαγητό σε άλλο άτομο με αυτά. Μην τα χρησιμοποιείτε σαν μαχαίρι και μη γλείφετε ή ρουφάτε τις άκρες τους. Μην τα σταυρώνετε σαν Χ και μην τα βάζετε στο μπολ σας σαν γέφυρα. Όταν τελειώσετε το φαγητό, απλώς βάλτε τα ξυλάκια σας κάτω μπροστά σας στραμμένα προς τα αριστερά.
Μη φοβάστε να ρουφήξετε τη σούπα ή να καταβροχθίσετε τα noodles. Επίσης ρευτείτε ελεύθερα
Μετά από όλες τις οδηγίες για τη χρήση των chop sticks ο τρόπος, που τρώνε και κυρίως το «ηχητικό» κομμάτι, θα ξενίσει κάποιον επισκέπτη. Το ρέψιμο δε, καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, είναι σημάδι ότι απολαμβάνουν το γεύμα τους. Όσο πιο δυνατά τόσο καλύτερα.
Μη γεμίζετε μόνο το δικό σας ποτό
Το αλκοόλ είναι βασικό μέρος της κοινωνικοποίησης στην Ιαπωνία και το έθιμο είναι οι συνάδελφοι και οι φίλοι να κρατούν τα ποτήρια του άλλου γεμάτα και «χωρίς πάτο». Ο πιο ευγενικός και τιμητικός τρόπος είναι να σερβίρετε το ποτό χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια.
Μη δίνετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία
Το φιλοδώρημα δεν είναι μια τυπική πρακτική στην Ιαπωνία, και στην πραγματικότητα θα εκληφθεί ως προσβολή εάν προσπαθήσετε να το κάνετε. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, όπως οι σερβιτόροι, οι οδηγοί ταξί και οι κομμωτές λαμβάνουν λογικό μισθό και δεν περιμένουν καμία πληρωμή μπόνους από τους πελάτες τους. Γλιτώστε τον εαυτό σας από την αμηχανία και ξεχάστε τα φιλοδωρήματα στην Ιαπωνία.
Σταματήστε να μεταδίδετε τα μικρόβια
Οι Ιάπωνες είναι αρκετά προσεκτικοί όταν είναι άρρωστοι. Θεωρούν υποχρέωση τους να φορούν προστατευτικές χειρουργικές μάσκες εάν γνωρίζουν ότι έχουν κρυολόγημα ή γρίπη. Παρεμπιπτόντως, ένα άλλο από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στην Ιαπωνία είναι να φυσάτε τη μύτη σας δημόσια αλλά αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, κάντε το όσο το δυνατόν πιο διακριτικά.
Μη δείχνεις προς το στήθος σου για το «Εγώ»
Στη γλώσσα του σώματος για τους Ιάπωνες, το αντίστοιχο είναι να δείχνεις τη μύτη σου!
Αποφύγετε τον αριθμό Τέσσερα
Το τέσσερα θεωρείται γρουσούζικος αριθμός στην Ιαπωνία, κάτι παρόμοιο με το 13 για τους Δυτικούς. Ο αριθμός τέσσερα προφέρεται shi στα ιαπωνικά, που έχει τον ίδιο ήχο με τη λέξη του θανάτου. Συχνά παραλείπετε σε αριθμούς δωματίων, ορόφων ή καθισμάτων σε τρένα κλπ
Μη μιλάτε δυνατά στο κινητό σας δημόσια
Αν και το 90% των Ιαπώνων χρησιμοποιεί φορητές συσκευές, υπάρχουν ορισμένοι κοινωνικά συμφωνημένοι κανόνες, όταν μιλάνε σε αυτά δημόσια. Το βρίσκουν αγενές να μιλάνε δυνατά στο τηλέφωνο στους δρόμους, τα τρένα, τα λεωφορεία ή άλλους δημόσιους χώρους. Θα σας ζητηθεί μάλιστα να αλλάξετε το τηλέφωνό σας σε “αθόρυβη λειτουργία» σε μέρη όπως λόμπι ξενοδοχείων ή εστιατόρια.
Δημόσιες αγκαλιές, φιλιά και θερμοί χαιρετισμοί δεν συνηθίζονται
Σε αντίθεση με την Ευρώπη ή τη Λατινική Αμερική η Ιαπωνία είναι πιο συγκρατημένη με τις δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης. Μην περιμένετε καμία σωματική επαφή όταν λέτε ένα γεια ή αντίο ακόμα και σε στενούς φίλους στην Ιαπωνία. Απλώς θα τους κάνετε να νιώσουν άβολα. Για τους συναδέλφους ή τους ανωτέρους σας και για τους ηλικιωμένους, είναι πάντα καλύτερο να μένετε σε μια επίσημη υπόκλιση ως χαιρετισμό.
Το Ναι δε σημαίνει πάντα Ναι
Θα ακούσετε συχνά τους Ιάπωνες να λένε ‘hi’ όταν τους μιλάτε. Αν και αυτό μεταφράζεται σε «ναι», είναι περισσότερο μια έκφραση του τύπου «σε ακούω, ακούω» παρά μια αληθινή καταφατική δήλωση. Μην υποθέτετε απαραίτητα ότι έχουν συμφωνήσει με αυτά που λέτε.
Επίσης σπάνια χρησιμοποιούν ένα ακριβές «όχι» όταν διαπραγματεύονται κάτι. Θεωρείται πολύ άμεσο και συγκρουσιακό. Προτιμούν να σας απογοητεύσουν με ένα «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», «ας το σκεφτούμε» ή «αυτό μπορεί να είναι δύσκολο». Αυτή η ασάφεια βέβαια προκαλεί συχνά μεγάλη σύγχυση στις διαπραγματεύσεις ανατολής/δύσης.
Μην πετάτε σκουπίδια στο δρόμο
Για μια τόσο πολυσύχναστη χώρα, είναι εκπληκτικό το πόσο λίγα σκουπίδια βλέπεις στους δρόμους. Επίσης δε βλέπεις και πολλούς κάδους απορριμμάτων τριγύρω.
Πού πάνε όλα αυτά τα σκουπίδια; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άνθρωποι συχνά κρατούν τα σκουπίδια τους μέχρι να φτάσουν στο σπίτι ή σε κάποιο καθορισμένο σημείο συλλογής σκουπιδιών, όπου θα συναντήσουν και πολλαπλές επιλογές ανακύκλωσης ανάλογα με το τι ακριβώς πετούν.
Σεβαστείτε την επαγγελματική κάρτα, που σας δίνει κάποιος
Αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία είναι η δημιουργία και η διατήρηση τυπικών μεν, καλών δε σχέσεων. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η εισαγωγή, που απαιτεί χαιρετισμούς, υπόκλιση και ακολουθεί η ανταλλαγή επαγγελματικής κάρτας την οποία πρέπει να δεχτείς και αλλά και να δώσεις με σεβασμό.
Είναι σημαντικό να κρατάτε την επαγγελματική κάρτα με τα δύο χέρια και να τη δίνετε «επίσημα» στα χέρια του παραλήπτη που περιμένει. Πρέπει να κρατάτε την κάρτα στα χέρια σας και να μην την τοποθετείτε σε τσέπη ή τσάντα μέχρι να φύγει το άτομο. Οι περισσότεροι Ιάπωνες έχουν ένα φάκελο ή θήκη για όλες τις επαγγελματικές κάρτες που έχουν λάβει για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν ή θα καταστρέψουν την κάρτα.
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι Ιάπωνες είναι ευγενικοί και πολύ εξυπηρετικοί. Το να κάνετε ένα λάθος μπορεί να είναι ενοχλητικό και απογοητευτικό, αλλά δείχνουν κατανόηση και υποστηρίζουν τους ξένους, ειδικά τους τουρίστες.
Το σημαντικό είναι, να μάθετε από τα λάθη σας και να τα χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να κατανοήσετε καλύτερα την Ιαπωνία, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της. Το να δείχνετε σεβασμό και να έχετε έναν απολογητικό τόνο όταν κάνετε λάθη, θα δείξετε στους Ιάπωνες ότι προσπαθείτε να μάθετε και να εκτιμήσετε την Ιαπωνία και τις μοναδικές αξίες της.
Πηγή: www.destinationtips.com