Καθώς η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα λένε όχι στους τουρίστες, που έρχονται μόνο για ξέφρενο πάρτι, γίνεται όλο και πιο σαφές, ότι οι προσδοκίες για τους ταξιδιώτες στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου αλλάζουν. Το μήνυμα στα πανό στις αντιτουριστικές διαδηλώσεις των Καναρίων Νήσων τον Απρίλιο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: “Τουρίστες: σεβαστείτε τη γη μου!” Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν γίνει στη Βαρκελώνη, την Αθήνα, τη Μάλαγα και άλλες τουριστικές πόλεις στην Ευρώπη.
Οι «καλοί» τουρίστες
Οι κάτοικοι σε μέρη με υπερβολικό τουρισμό, θέλουν έναν καλύτερο τύπο τουρίστα: Θέλουν κάποιον που σέβεται την τοπική κουλτούρα και τη φύση, που ξοδεύει χρήματα σε τοπικά καταστήματα και συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Δε θέλουν τουρίστες που συμπεριφέρονται άσχημα, δεν σέβονται τις τοπικές παραδόσεις και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής της περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνήτρια τουρισμού Carina Ren, πάντα υπήρχαν τουρίστες με κακή συμπεριφορά, απλά είναι περισσότεροι τώρα από ποτέ. Οι τουρίστες δεν συμπεριφέρονται χειρότερα – είναι απλώς περισσότεροι.
«Αντιτουριστικές» παρεμβάσεις
Ήπιες ιδέες, όπως η εισαγωγή μιας τύπου «υπόσχεσης» από μέρος των τουριστών, για συμπεριφορά που θεωρείται αποδεκτή σε μια τοποθεσία, υπάρχουν εδώ και καιρό.
Η Ισλανδία, για παράδειγμα, ζητά από τους τουρίστες να αποφεύγουν να οδηγούν εκτός δρόμου ή να πηγαίνουν τουαλέτα στη φύση, μεταξύ άλλων.
Στη Βαρκελώνη, οι τοπικές αρχές αφαίρεσαν μια διαδρομή λεωφορείου από τους Χάρτες Google, για να εμποδίσουν τις ορδές των τουριστών, να δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των ηλικιωμένων ντόπιων.
Στις Βαλεαρίδες Νήσους, γνωστές για τους προορισμούς νυχτερινής διασκέδασης, όπως η Ίμπιζα και το Μαγκαλούφ, έχουν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί στο αλκοόλ σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί ο έλεγχος στους δρόμους.
Και το Μπαλί ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα τουριστική εισφορά μετά από μια σειρά περιστατικών, με επισκέπτες, που βεβήλωσαν τους ιερούς τόπους και συμπεριφέρονταν με ασέβεια.
Τουριστικός φόρος για τους επισκέπτες στη Βενετία
Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο, που χρεώνει τέλη ημερήσιου επισκέπτη σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη ροή των ατελείωτων επισκεπτών. Ενώ μια ημερήσια χρέωση 5€ , όπως στη Βενετία, είναι δύσκολο να θεωρηθεί ως αντικίνητρο, άλλες χώρες χρησιμοποιούν ήδη αυτή την τεχνική πιο τολμηρά: Το Μπουτάν έχει έναν ημερήσιο τουριστικό φόρο από το 2019, ο οποίος, με 100$ την ημέρα, λειτουργεί ουσιαστικά ως «διάλειμμα» στον όγκο των τουριστών που το επισκέπτονται αλλά και στη διάρκεια της επίσκεψης – επίσης αποκλείει όσους έχουν χαμηλό προϋπολογισμό. Τα όρια στους αριθμούς και τις δυνατότητες του τουρισμού είναι επίσης καθοδόν: φέτος το Άμστερνταμ ανακοίνωσε, ότι θέλει να ελέγξει τον αριθμό των διαθέσιμων τουριστικών κλινών στην πόλη, μη χτίζοντας πλέον άλλα ξενοδοχεία, και φαίνεται πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα.
Το 2024 μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό
Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίζεται στον ταξιδιωτικό κλάδο, όλο και περισσότεροι προορισμοί βλέπουν τα τουριστικά ρεκόρ να καταρρίπτονται. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προβλέπει μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό το 2024. Οι τουριστικές αρχές απολαμβάνουν την ταξιδιωτική έκρηξη που επανορθώνει την ισορροπία μετά τα χρόνια πανδημίας , αλλά –όπως φαίνεται από τις τοπικές φωνές- η τουριστική έκρηξη δεν ωφελεί όλους. «Δεν αρκεί να πούμε, ότι θέλουμε να καλωσορίσουμε τουρίστες με καλή συμπεριφορά, που είναι ήσυχοι και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Το θέμα είναι, το πού πάνε τα χρήματα και το να διασφαλίσουμε ότι οι ντόπιοι επωφελούνται από τον τουρισμό», λέει ο Sebastian Zenker, ειδικός στον υπερτουρισμό. Πάρτε για παράδειγμα τα Κανάρια Νησιά: το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας. Ο τουρισμός προσφέρει μεγάλο εισόδημα σε αυτά τα νησιά – αλλά για ποιον;»
Εν κατακλείδι, αν δεν διαχειριζόμαστε σωστά τον αντίκτυπο του τουρισμού, τότε στην πραγματικότητα σκοτώνουμε τον προορισμό. Πρέπει να γίνει βιώσιμος ως κλάδος γιατί αν δε γίνει, τότε δεν θα έχουμε κανένα προϊόν στο τέλος να πουλήσουμε. Και δεν θα είναι υπεύθυνοι οι κακοί τουρίστες αλλά το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ώστε μην διαταράσσονται οι ζωές των μόνιμων κατοίκων και να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Πηγή: www.bbc.com