Η Ευρώπη, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, μπορεί να υπερηφανεύεται για την πλούσια ιστορίας της. Η ήπειρος φιλοξενεί πολλές από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, η καθεμία με τη δική της μοναδική ιστορία και κληρονομιά. Αυτά τα αρχαία αστικά κέντρα όχι μόνο προσφέρουν μια ματιά στο παρελθόν, αλλά λειτουργούν και ως ζωντανές σύγχρονες πόλεις με πολλά να προσφέρουν. Ο τίτλος της «παλαιότερης πόλης στην Ευρώπη» εξακολουθεί να είναι μια συναρπαστική συζήτηση μεταξύ των ιστορικών και ενώ πολλές πόλεις διεκδικούν την πρώτη θέση, όλες μοιράζονται μια αξιοσημείωτη ιστορία συνεχούς κατοίκησης, που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω.
Plovdiv, Βουλγαρία
Το Plovdiv είναι μακράν η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή της νότιας Βουλγαρίας και απλώνεται στις δύο όχθες του ποταμού Maritsa. Η πόλη αναπτύχθηκε ιστορικά σε επτά λόφους από συενίτη, μερικοί από τους οποίους έχουν ύψος 250 μέτρα. Εξαιτίας αυτών των λόφων, η πόλη αναφέρεται συχνά στη Βουλγαρία ως “Η πόλη των επτά λόφων”. Υπάρχουν στοιχεία κατοίκησης στην περιοχή που χρονολογούνται από την 6η χιλιετία π.Χ., όταν ιδρύθηκαν οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί. Πράγματι ο πρώτος θρακικός οικισμός στο λόφο Νεμπέτ χρονολογείται στο 6000 π.Χ. Η πόλη αργότερα κατακτήθηκε και κυβερνήθηκε από Πέρσες, Αρχαίους Μακεδόνες, Κέλτες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Γότθους, Ούννους, Βούλγαρους, Θρακο-Ρωμαίους, Βούλγαρους, Σλαβικές φυλές, Σταυροφόρους και Οθωμανούς Τούρκους.
«Φίλιππος» και «πόλις»
Το 342 π.Χ. ο Φίλιππος της Μακεδονίας κατέλαβε την πόλη και της έδωσε το όνομα Φιλιππόπολη («Φίλιππος» και «πόλις» – πόλη). Το 12 μ.Χ., οι Ρωμαίοι άρχισαν να κατακτούν τις Θρακικές επαρχίες στο έδαφος που σήμερα είναι η Βουλγαρία. Μετά τον θάνατο του βασιλιά της Θράκης Remetalk το 46 μ.Χ., η Θράκη ανακηρύχθηκε επίσημα ρωμαϊκή επαρχία. Την περίοδο αυτή η πόλη της Φιλιππούπολης ήταν σημαντικό διοικητικό κέντρο και αμέσως μετά ανακηρύχθηκε μητροπολιτική πόλη της επαρχίας της Θράκης. Η πόλη ονομάστηκε Trimontium (πόλη σε τρεις λόφους) αλλά σύντομα ξαναπήρε το προηγούμενο όνομά της, Φιλιππούπολη.
Η πλούσια κληρονομιά
Κατά τη μακρόχρονη κατοχή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, χτίστηκε ένα μεγάλο τζαμί, που εξακολουθεί να υπάρχει στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια των κομμουνιστικών χρόνων, ένα άγαλμα του ανώνυμου Ρώσου στρατιώτη ανεγέρθηκε σε έναν από τους τρεις κύριους λόφους, που βλέπουν στη Φιλιππούπολη. Το Plovdiv είναι γνωστό για το καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό θέατρο, τη γοητευτική παλιά πόλη και τη ζωντανή πολιτιστική σκηνή. Η πόλη έχει επηρεαστεί από τους Θρακικούς, Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και Οθωμανικούς πολιτισμούς, αφήνοντας ο καθένας το στίγμα του στην πλούσια κληρονομιά της. Το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο καταγράφει την ιστορία της πόλης, με εκθέματα που περιλαμβάνουν ψηφιδωτά πάνελ, πήλινους λαμπτήρες και πρώιμα νομίσματα. Το αρχαίο θέατρο της Ρωμαϊκής εποχής της Φιλιππούπολης, το οποίο κάποτε χωρούσε περίπου 6.000, φιλοξενεί τώρα όπερα και συναυλίες. Τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, με τα πολύχρωμα σπίτια που αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης, όπως και ο λόφος Nebet Tepe, που φιλοξενεί αρχαία ερείπια και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη, είναι από τα μέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί.
Στην πρώτη τριάδα της λίστας με τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, βρίσκεται το Άργος με ιστορία που χρονολογείται γύρω στο 5.000 π.Χ. Ακολουθεί η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Ως μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, η ιστορία της εκτείνεται σε πάνω από 3.000 χρόνια. Τα αρχαία μνημεία της πόλης, όπως η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της, ενώ περπατώντας στη συνοικία της Πλάκας, μπορείτε να νιώσετε τους απόηχους της αρχαίας Ελλάδας στα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια με τα νεοκλασικά κτίρια. Τέλος τη δεκάδα συμπληρώνουν: Λάρισα, Θήβα, Σκόδρα (Αλβανία) Χανιά, Λάρνακα, Mantua (Ιταλία) και Λισαβόνα (Ισπανία) στη δέκατη θέση. Πολλές από αυτές υπήρξαν σημαντικά οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά κέντρα σε διάφορες χρονικές περιόδους και φιλοξενούν ιστορικά ορόσημα και μνημεία, που άφησαν οι προηγούμενοι ηγεμόνες τους.
Πηγή: foratravel.com