Όλοι όσοι συνηθίζουμε να ταξιδεύουμε πολύ συχνά και για εκτενή χρονικά διαστήματα, σίγουρα έχουμε βιώσει ένα κύμα συναισθημάτων που θυμίζουν περισσότερο θλίψη, μελαγχολία και νοσταλγία, αμέσως μετά την επιστροφή μας από ένα -συνήθως μακράς διαρκείας- ταξίδι.
Η έξαρση των εν λόγω συναισθημάτων αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της μετάβασης από τη συγκομιδή ταξιδιωτικών εμπειριών, στους ρυθμούς της αστικής πραγματικότητας, που άλλωστε συνδυάζονται με άλλους επιβαρυντικούς για την ψυχική υγεία παράγοντες, όπως το καθημερινό στρες και η πίεση των κοινωνικών και οικονομικών υποχρεώσεων.
Πολλές φορές, τα συναισθήματα αυτά παρατείνονται και θυμίζουν μορφή κατάθλιψης. Και, πράγματι, έτσι είναι. Η λεγόμενη μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη (αγγλιστί, post-travel depression ή post-vacation blues) έχει πράγματι αναγνωριστεί από τους ψυχολόγους ως ψυχική ασθένεια. Τι ακριβώς πραγματεύεται, όμως, και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί;
Τι ακριβώς είναι η μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη
Είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικών συναισθημάτων μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Ο αποχαιρετισμός, άλλωστε, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι ενός ταξιδιού – είτε αυτός έχει να κάνει με ανθρώπους, είτε με μέρη, είτε με τα συναισθήματα με τα οποία έχουμε συνδέσει τους ανθρώπους και τα μέρη.
Είναι το κομμάτι το οποίο όλοι φοβόμαστε: όταν η καθημερινότητά μας κάνει στροφή 180 μοιρών και, ξάφνου, τίποτα δεν είναι το ίδιο, τόσο γιατί το περιβάλλον γύρω μας είναι εντελώς διαφορετικό, όσο και διότι εμείς οι ίδιοι επιστρέφουμε σε ένα γνώριμο μέρος, έχοντας, όμως, αλλάξει πλήρως, χάρη στις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.
Τα σημάδια της μετα-ταξιδιωτικής κατάθλιψης
Οι εξάρσεις της θλίψης και της μελαγχολίας ενδέχεται να ξεκινήσουν από την προετοιμασία, κιόλας, για τη μεγάλη επιστροφή, και να διαρκέσουν για αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια, με το αίσθημα της νοσταλγίας να κυριαρχεί στην ψυχολογία μας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε μορφή ψυχικής ασθένειας, έτσι και στη μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη, τα προειδοποιητικά σημάδια είναι γνωστά.
Πέραν, λοιπόν, του αισθήματος της δυστυχίας και της αναπόλησης του παρελθόντος, ένας άνθρωπος που πάσχει από μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη ενδέχεται να βιώσει τη μείωση του ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, απώλεια κινήτρων, έντονη σωματική κόπωση και αδυναμία.
Ξεπερνώντας τη μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη
Η μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη, θεωρητικά, δε διαρκεί επ’ αόριστον. Επειδή, όμως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, το πρώτο σημαντικό βήμα για να την ξεπεράσετε είναι να αναγνωρίσετε πως αυτό που βιώνετε είναι απόλυτα φυσιολογικό, χαρίζοντας στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει – όσο εκτενής κι αν είναι αυτός. Μην προσποιείστε πως όλα βαίνουν καλώς, φορώντας ένα ψεύτικο χαμόγελο.
Εστιάστε, λοιπόν, στα πράγματα, τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που σας είχαν λείψει περισσότερο όσο απουσιάζατε και φροντίστε να τα απολαύσετε στο έπακρο. Η καταγραφή τους σε λίστα ακόμα και πριν την επιστροφή σας, ίσως σας φανεί χρήσιμη. Έπειτα, φροντίστε να περνάτε το χρόνο σας όχι απαραίτητα δημιουργικά, αλλά πάντοτε όμορφα. Διαμορφώστε το χώρο σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεστε άνετα και συσπειρωθείτε γύρω από ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και, αν αυτό είναι απαραίτητο, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
Πηγές: www.theflashpacker.net, travelnoire.com, www.goabroad.com, www.tripsavvy.com