Η Ελλάδα, ως γνωστόν, βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον τουρισμό, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η αύξηση των τουριστών δημιουργεί μία μεγάλη σειρά περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, όπως η εξάντληση πόρων και η αύξηση του κόστους ζωής για τις τοπικές κοινωνίες.
Με την κλιματική αλλαγή να επιβαρύνει ήδη τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, το ζήτημα της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τουρισμού στην Ελλάδα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Οι προκλήσεις του μαζικού τουρισμού
Με τους επισκέπτες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, πολλές περιοχές της Ελλάδας έρχονται αντιμέτωπες με τον υπερτουρισμό. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως εξάντληση των υδάτινων πόρων, υποβάθμιση παραλιών και κίνδυνοι που απορρέουν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση των δασικών πυρκαγιών. Μάλιστα, οι τοπικές κοινότητες πολλές φορές εκφράζουν την ανησυχία τους για την απώλεια της αυθεντικότητας του τόπου τους.
Μέτρα και προτάσεις για βιωσιμότητα
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, υπάρχουν προτάσεις για την ενίσχυση μορφών βιώσιμου τουρισμού, όπως η αγροτουριστική ανάπτυξη, η προώθηση των περιπατητικών διαδρομών, και η δημιουργία τουριστικών πακέτων που προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μειώνοντας την εποχικότητα.
Προσαρμογή και νέες κατευθύνσεις για τον τουρισμό
Ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Η Ελλάδα μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός και ο οικοτουρισμός, που δεν επιβαρύνουν τόσο τις φυσικές υποδομές. Επιπλέον, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέραν του καλοκαιριού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Ο μαζικός τουρισμός ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον και τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της Ελλάδας. Μια «στροφή» προς ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο θα συμβάλλει στη διατήρηση των τοπικών κοινωνιών, στην προστασία των φυσικών πόρων και θα εξασφαλίσει μια πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική τουριστική βιομηχανία.
Πηγή: context.news