Και οι δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι απίστευτα όμορφες, διαθέτουν πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά και αποπνέουν μια μυστηριώδη αίσθηση γοητείας. Το Παρίσι και η Ρώμη είναι απαράμιλλα πολιτιστικά στολίδια, που καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς να ζήσουν την Καλή Ζωή με στυλ. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να διαλέξετε ανάμεσα στα δύο. Ας συγκρίνουμε όμως τα βασικά, που απαιτεί κάποιος από τον προορισμό του.
Αξιοθέατα
Και οι δύο αυτές πόλεις είναι γεμάτες με μερικά από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου. Στη Ρώμη θα δείτε το Κολοσσαίο και τα Ισπανικά Σκαλιά, τον ποταμό Τίβερη και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ είναι υπέροχος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορείτε να δείτε, όπως να συνδυάσετε μια επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου με μια βόλτα στον κήπο Tuileries.
Ευκολία μετακίνησης
Τόσο η Ρώμη όσο και το Παρίσι είναι σχετικά εύκολα στη μετακίνηση, αν και για διαφορετικούς λόγους. Στη Ρώμη, είναι επειδή υπάρχουν μόνο δύο κύριες γραμμές του μετρό στο κέντρο της πόλης, που σημαίνει ότι το κύριο ζήτημα είναι η εύρεση του σταθμού και όχι η μετάβαση. Οι οικογένειες που επισκέπτονται με μικρότερα παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν. Τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα πεζοδρόμια με τρύπες κάνουν δύσκολη τη μετακίνηση με καροτσάκι, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ρώμης είναι διαβόητα για την αποσπασματική κάλυψη και την αναποτελεσματικότητά τους. Η πλοήγηση στο Centro Storico (ιστορικό κέντρο) και στα Μουσεία του Βατικανού απαιτεί περπάτημα μεγάλων αποστάσεων. Μην ξεχνάτε, πως η Ρώμη χτίστηκε πάνωσε επτά λόφους. Το Παρίσι έχει περισσότερους σταθμούς και γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι το μετρό του Παρισιού είναι πιο χρήσιμο από αυτό της Ρώμης και ότι η εξερεύνηση στην πόλη απαιτεί γενικά λιγότερο περπάτημα. Επίσης με εξαίρεση την Μονμάρτρη, το Παρίσι είναι επίπεδο και εύκολο στην περιήγηση με καροτσάκι ή παιδί που κρατάτε από το χέρι. Οι μεγάλες ομαλές αποβάθρες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα και του Καναλιού St-Martin προσφέρουν ώρες διασκέδασης στην ύπαιθρο, όπως και τα πλούσια πάρκα της πόλης.
Γειτονιές
Το κέντρο του Παρισιού είναι μεγαλύτερο από το κέντρο της Ρώμης, γεωγραφικά, και έχει πολλές περισσότερες γειτονιές για εξερεύνηση. Αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο την κλασική Μονμάρτρη και το Bohemian Latin Quarter, αλλά το όλο και πιο μοντέρνο Le Marais και το hipster Belleville. Απο την άλλη, επειδή η Ρώμη έχει τόσο μεγάλη αρχαία ιστορία, πολλοί ταξιδιώτες δεν έχουν χρόνο να εξερευνήσουν τις σύγχρονες γειτονιές της, με πιθανή εξαίρεση τις γαστρονομικές περιοχές Trastevere και Testaccio.
Φαγητό
Μιλώντας για φαγητό, τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη έχουν καταπληκτική κουζίνα. Ωστόσο, η παγκόσμια πανταχού παρουσία του ιταλικού φαγητού διευκολύνει να βρείτε αυτό που θέλετε στη Ρώμη, είτε είναι μια τέλεια καρμπονάρα, ένα τιραμισού ή μια νόστιμη αυθεντική ιταλική πίτσα. Το φαγητό στη Ρώμη γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένο, αλλά τα τοπικά, εποχιακά υλικά παραμένουν ο κανόνας στη ρωμαϊκή κουζίνα – όπως ήταν εδώ και χιλιετίες. Σταυροδρόμι για τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις της Γαλλίας, το Παρίσι δεν έχει μια «τοπική» κουζίνα – αντίθετα, το χαρακτηρίζει μια άνθηση αξιοσημείωτων τάσεων και σεφ που εγγυημένα θα ενθουσιάσουν τους γευστικούς σας κάλυκες. Το Παρίσι φιλοξενεί επίσης αμέτρητες μπρασερί και μπιστρό με καθίσματα στο πεζοδρόμιο.
Ημερήσιες εκδρομές
Η Ρώμη δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για ημερήσιες εκδρομές. Με εξαίρεση ίσως μια εκδρομή στο Tivoli Garden συνήθως οι επισκέπτες δεν φεύγουν από τη Ρώμη, παρά μόνο για να πάνε σε μια άλλη πόλη ή περιοχή της Ευρώπης. Κανένας Ρωμαίος δεν θα καταλάβει πραγματικά γιατί θέλετε να φύγετε από την πόλη του, δεδομένου ότι τα διάσημα αρχαία αξιοθέατα του είναι τόσα πολλά. Υπάρχουν κάποιες κλασικές επαρχιακές αποδράσεις με το τρένο και όσοι μένουν στη Ρώμη περισσότερο από μερικές ημέρες μπορούν να πεταχτούν στη Φλωρεντία, τη Νάπολη και την Πομπηία– όλες διαχειρίσιμες σε μια (μεγάλη) ημέρα με (ακριβότερο) τρένο υψηλής ταχύτητας από την πρωτεύουσα. Στο Παρίσι η πιο εύκολη εκδρομή είναι στις Βερσαλλίες, από τα πιο εκθαμβωτικά παλάτια της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Λίγηρα όσο και η Νορμανδία είναι προσβάσιμες σε ατρόμητους ταξιδιώτες. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο χωριό Giverny, όταν οι κήποι τόσο περίφημα ζωγραφισμένοι από τον Claude Monet, είναι σε πλήρη άνθιση. Άλλες αξέχαστες ημερήσιες εκδρομές με τρένο περιλαμβάνουν το παραμυθένιο Château de Chantilly, σε ένα καταπράσινο κτήμα, και το Château de Fontainebleau σε ένα παρθένο πυκνό δάσος με όμορφα μονοπάτια.
Τέχνη και αρχιτεκτονική
Η δημιουργικότητα και η καινοτομία παραμένουν η ψυχή του σύγχρονου Παρισιού, και για τους λάτρεις της τέχνης, η ενστικτώδης καλλιτεχνία και η εφευρετικότητα που πάλλεται σε κάθε μουσείο, γκαλερί ή τοιχογραφία δρόμου είναι απαράμιλλη. Το Παρίσι μπορεί να έχει το Λούβρο και τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά η Ρώμη έχει τον Μιχαήλ Άγγελο. Η τοιχογραφία του Ιταλού καλλιτέχνη στην Καπέλα Σιξτίνα έδωσε στη Δυτική Τέχνη ένα εμβληματικό αριστούργημα. Δεδομένης της εξαιρετικής αρχαίας ιστορίας της Ρώμης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η ιταλική πρωτεύουσα δεν τα πάει τόσο καλά με τη μοντέρνα ή τη σύγχρονη τέχνη. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν είναι εκπρόσωπος της αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής τέχνης.
Πόσες μέρες χρειάζεστε
Η Ρώμη μπορεί να είναι η Αιώνια Πόλη, αλλά δεν χρειάζεστε μια αιωνιότητα για να την εξερευνήσετε. Στην πραγματικότητα, τρεις διανυκτερεύσεις ειναι συνήθως αρκετές για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Δεν υπάρχουν πολλές ημερήσιες εκδρομές από τη Ρώμη, επομένως αυτός ο αριθμός ημερών καταλήγει να είναι επαρκής σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Στο Παρίσι, από την άλλη, χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο — 5-7 ημέρες, αν είναι δυνατόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει, στο ότι υπάρχουν τόσες πολλές γραφικές γειτονιές και αξιοθέατα για να δείτε στο κέντρο της πόλης και επίσης στο πόσες πολλές ημερήσιες ημερήσιες εκδρομές υπάρχουν εδώ, με το πιο σημαντική να είναι αυτή στο Παλάτι των Βερσαλλιών (και παλάτια – υπάρχουν περισσότερα από ένα).
Ποια πόλη είναι φθηνότερη- Παρίσι ή Ρώμη;
Και στις δύο πόλεις, ο σχολαστικός εκ των προτέρων προγραμματισμός μπορεί να μειώσει το κόστος και τα δωρεάν μνημεία, μουσεία, εκκλησίες και πάρκα είναι άφθονα. Προτιμήστε ένα διαμέρισμα ή στούντιο με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων έναντι ενός ξενοδοχείου. Η διαμονή σε ξενοδοχείο στη Ρώμη είναι πιο φθηνή από το Παρίσι – αναμένετε να πληρώσετε από 100 € τη βραδιά για δίκλινο σε σύγκριση με περίπου 140 € στο Παρίσι – και είναι ακόμα δυνατό να βρείτε δίκλινα με κοινόχρηστο μπάνιο (που δεν υπάρχουν αυτές τις μέρες στο τη γαλλική πρωτεύουσα) για όσους επισκέπτονται τη Ρώμη με περιορισμένο προϋπολογισμό. Εάν επιλεξετε να φάτε σε μια τρατορία εκτός του ιστορικού κέντρου, το φαγητό παραμένει προσιτό και η Ρώμη έχει μερικά από τα καλύτερα street food στον κόσμο. Τελικά, δύο από τα μεγαλύτερα έξοδά σας – διαμονή και φαγητό έξω – είναι συνήθως πιο ακριβά στο Παρίσι.
Συμπέρασμα: Όταν πρόκειται για Ρώμη εναντίον Παρισιού, η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείτε και τις δύο πρωτεύουσες. Λίγες πόλεις συναγωνίζονται τη γιγάντια καλλιτεχνική κληρονομιά της Ρώμης ή του Παρισιού, η οποία κάνει την αναμέτρηση μεταξύ αυτών των δύο πολιτιστικών τιτάνων ακόμη πιο συναρπαστική. Αν και η καθεμία είναι περίπου τόσο δημοφιλής όσο και η άλλη, η πραγματικότητα είναι ότι «χτυπούν διαφορετικές νότες»—και όχι απαραίτητα αυτές που ορίζονται από τα ψευδώνυμά τους (η Αιώνια Πόλη και η Πόλη της Αγάπης).