Η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Παραμένει στην πρώτη θέση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Τι καθιστά όμως τους πολίτες στην Φινλανδία τόσο πολύ ικανοποιημένους από τις ζωές τους;
Ας δούμε τα βασικά σημεία:
Κοινωνική εμπιστοσύνη
Τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να είναι ένας λόγος, που η χώρα κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο για έξι συνεχόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει το “World Happiness Report”, που κάνει την κατάταξη, «οι περισσότεροι Φινλανδοί περιμένουν να τους επιστραφεί το πορτοφόλι τους αν το χάσουν».
Επίσης, «Στο Ελσίνκι είναι απολύτως φυσιολογικό να αφήνεις το μωρό σου έξω -προφανώς με βρεφικό μόνιτορ-και ει δυνατόν δίπλα στο παράθυρο, ώστε να μπορείς να δεις το καρότσι ενώ ψωνίζεις ή πίνεις καφέ», είπε η Jennifer De Paola, κοινωνική ψυχολόγος. Τα παιδιά, από 6-7 ετών, ταξιδεύουν από και προς το σχολείο μόνα τους και βγαίνουν να παίξουν επίσης μόνα τους. «Τα μικρά παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους. Είναι κάτι που οι Φινλανδοί το θεωρούν δεδομένο».
Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Η χώρα είναι επίσης γνωστή για την εστίαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σε ένα κτίριο γραφείων του Ελσίνκι λίγο μετά τις 5 μ.μ., ο χώρος είναι εντελώς άδειος καθώς οι εργαζόμενοι έχουν φύγει για τα σπίτια τους.
Κοινωνική πρόνοια και προστασία
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας χορηγεί ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα πρόνοιας στον κόσμο. Το 2021, για παράδειγμα, η σκανδιναβική χώρα δαπάνησε το 24% του ΑΕΠ της για κοινωνική πρόνοια— το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ εκείνο το έτος. Οι φόροι είναι υψηλοί στη χώρα, αλλά οι κάτοικοι παίρνουν πολλά σε αντάλλαγμα.
Η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους τους κατοίκους — μέχρι και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Η χώρα πληρώνει επίσης ένα μέρος των δαπανών φροντίδας των παιδιών των οικογενειών και οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών και μία επιπλέον εβδομάδα χειμερινών διακοπών εκτός των 13 εθνικών αργιών της χώρας.
Καλές εργασιακές συνθήκες
Οι Φινλανδοί κοινωνικοποιούνται και διδάσκονται από νεαρή ηλικία να μην συμβιβάζονται με τις κακές συνθήκες εργασίας, δήλωσε η De Paola: «Σωστή αμοιβή, σωστά διαλείμματα, κατάλληλες ώρες εργασίας και να έχουν μια δουλειά που να ταιριάζει με τις ικανότητές τους — όλα αυτά είναι πράγματα που κάθε Φινλανδός περιμένει». Επίσης, άν χάσετε τη δουλειά σας στη Φινλανδία, το κράτος θα σας βοηθήσει μέχρι να βρείτε μια νέα.
«Δεν ονειρεύονται μεγάλα, αλλά ονειρεύονται εφικτά»
Οι Φινλανδοί γενικά, είναι επίσης λιγότερο «δραματικοί» και απαιτητικοί στις φιλοδοξίες τους, όταν πρόκειται για υλικά αγαθά, όπως ο πλούτος για παράδειγμα. Διακρίνονται για τον προσγειωμένο τρόπο ζωής τους και γενικά μοιράζονται μια «εφικτή» ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή σου. «Δεν θα έλεγα ότι δεν ονειρεύονται μεγάλα, αλλά ονειρεύονται εφικτά», είπε η De Paola.
Σε επαφή και αρμονία με τη φύση
Οι Φινλανδοί εκπλήσσονται, που οι άνθρωποι σε άλλες χώρες δεν έχουν «απλές δεξιότητες», όπως για παράδειγμα το πώς να ανάβουν φωτιά στη φύση. Οι Φινλανδοί επιδιώκουν να βρεθούν κοντά στην φύση και μάλιστα όσο λιγότερες ανέσεις έχουν -ακόμη και χωρίς ηλεκτρικό ή νερό-τόσο το καλύτερο.
Απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε λίμνες και το να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στην εξοχή. Αυτό είναι κάτι που τους κάνει χαρούμενους.
Τι πιστεύουν οι Φιλανδοί για την πρωτιά στην ευτυχία
Αν τους ρωτήσετε όμως, τι πιστεύουν για την πρωτιά στη λίστα ευτυχίας και θα λάβετε μια απρόβλεπτη απάντηση.
«Είμαστε πάντα έκπληκτοι που είμαστε ακόμα οι πρώτοι». Στην πραγματικότητα, οι ντόπιοι εξοργίζονται με την έρευνα και και ενοχλούνται από την παγκόσμια αντίληψη, ότι είναι ένας χαρούμενος λαός. Δεν συμφωνούν με αυτό, δεν είναι απόλυτα αληθινό. Απλά θεωρούν, ότι είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.
Μέρος του προβλήματος έγκειται στην ίδια έρευνα. Η ερώτηση που έθεσαν στους συμμετέχοντες είναι «πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας αυτή τη στιγμή». Επομένως, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνολική ευτυχία. Η ευτυχία έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθήματα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά μεταδίδονται. Θα ήταν πιο ακριβές να αποκαλούμε τη σχετική έκθεση, «Έκθεση Ικανοποίησης Από Τη Ζωή» και όχι «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας».
Συμπέρασμα
Οι Φινλανδοί αφήνουν τα παιδιά ελεύθερα, εμπιστεύονται τους γείτονές τους, επικοινωνούν με τη φύση και φεύγουν από τη δουλειά στην ώρα τους. Οι Φινλανδοί όμως δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως εξαιρετικά ευτυχισμένους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η χώρα μπορεί να είναι αρκετά απαισιόδοξη και έχει αρκετά προβλήματα. Τέτοιες αξιολογήσεις, συγκαλύπτουν δυστυχώς τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και η Φινλανδία.