Τα τελευταία χρόνια, η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή για εκείνους που επιδιώκουν να βελτιώσουν την όρασή τους. Η υπόσχεση για καθαρότερη όραση, χωρίς την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής, είναι άκρως δελεαστική για όσους ταλαιπωρούνται από μυωπία, αστιγματισμό και υπερμετρωπία.
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι όσοι υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση μια θετική εμπειρία. Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών διηγείται επίπονες καταστάσεις, με μερικούς να ισχυρίζονται ότι η ζωή τους έχει αλλάξει προς το χειρότερο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τι είναι η επέμβαση ματιών με λέιζερ;
Η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για να αναμορφωθεί ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού, προκειμένου να βελτιωθεί η όραση. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ είναι η LASIK και η PRK, οι οποίες στοχεύουν στη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κρημνού στον κερατοειδή χιτώνα, χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ για την αναμόρφωση του ιστού από κάτω και, στη συνέχεια, την επανατοποθέτηση του κρημνού.
Η εμπειρία μιας ασθενούς από τη Φλόριντα
Μία ασθενής από τη Φλόριντα, η Reeves, υποβλήθηκε σε επέμβαση λέιζερ, έπειτα από προτροπή του ιατρού της. «Υποτίθεται ότι θα ήταν μία απλή διαδικασία και μέσα σε μερικές εβδομάδες θεραπεύεσαι και η ζωή συνεχίζεται», ανέφερε η Reeves. «Αλλά η ζωή μου έχει σταματήσει από τις 12 Ιουλίου του περασμένου έτους».
Σύμφωνα με την Reeves, η επέμβαση άφησε υπολείμματα πίσω από τον κερατοειδή κρημνό, γεγονός που κατέστρεψε τα μάτια της, προκαλώντας της διπλή όραση, έντονες ημικρανίες και καταπόνηση των ματιών. Μάλιστα, βρίσκει αδύνατο πια να κοιτάζει τις οθόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχει τη δυνατότητα, πλέον, να απολαύσει το χόμπι της, τη ραπτική. Ακόμη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά της και κάποιες βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα.
Τι αναφέρουν οι ειδικοί;
Ο Dr Morris Waxler, συνταξιούχος σύμβουλος του FDA που ψήφισε υπέρ της έγκρισης του Lasik στη δεκαετία του 1990, είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του. Επισημαίνει ότι λυπάται για το ρόλο του, στο να κάνει διαθέσιμη την εν λόγω διαδικασία στο κοινό. Σύμφωνα με τη δική του ανάλυση δεδομένων της βιομηχανίας, το ποσοστό επιπλοκών του Lasik κυμαίνεται μεταξύ 10% έως 30%. Μάλιστα, μια έρευνα της βάσης δεδομένων του FDA, από τον δημοσιογράφο Jace Larson, εντόπισε περισσότερες από 700 καταγγελίες για έντονο πόνο, που περιγράφεται ως «χειρότερος από τον τοκετό» ή σαν «τα μάτια να κολλάνε στα βλέφαρα, σχεδόν κάθε βράδυ».
Πηγή: www.theguardian.com