Η φλεγμονή είναι μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που υποστηρίζει την επούλωση. Αν και προκαλεί συμπτώματα όπως οίδημα και ερυθρότητα, είναι μια χρήσιμη διαδικασία. Αλλά όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:
- Πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις
- Κούραση
- Ταραγμένο ύπνος
- Κατάθλιψη και άγχος
- Πεπτικά προβλήματα
- Συχνές λοιμώξεις
Η φλεγμονή εντοπίζεται σε πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της αρθρίτιδας και της νόσου του Πάρκινσον. Είναι επίσης ένας παράγοντας σε ορισμένες μορφές άνοιας και σε πολλούς καρκίνους.
Φυσικοί τρόποι για τη μείωση της φλεγμονής
Μπορείτε να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή με καλές επιλογές τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων υγιεινών τροφών. Τα τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές περιλαμβάνουν φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια. Οι τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένες. Τα αναψυκτικά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα τηγανητά τρόφιμα είναι όλα πιθανά ερεθίσματα. Το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή. Τα βότανα και τα μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.
Αυτά τα συστατικά μπορούν επίσης να κάνουν το φαγητό σας πιο νόστιμο. Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι χαμηλού κόστους και γενικά ασφαλή. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τα ενεργά συστατικά αυτών των φυσικών συστατικών και το πώς επηρεάζουν τη φλεγμονή, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Το τζίντζερ ως αντιφλεγμονώδες
Το τζίντζερ είναι μια ρίζα που προέρχεται από την Κίνα, όπου και είναι σημαντικό στην παραδοσιακή ιατρική. Το τζίντζερ διατίθεται στα σούπερ μάρκετ σε μορφή ρίζας ή ως αλεσμένη σκόνη. Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα στην πέψη. Σήμερα οι ερευνητές εξετάζουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Το τζίντζερ μοιράζεται πολλές ιδιότητες με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μια μελέτη δείχνει, ότι το τζίντζερ επηρεάζει τις οδούς από τις οποίες ταξιδεύει η φλεγμονή. Άλλη μελέτη που αφορούσε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, παρατήρησε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας των συμμετεχόντων με οστεοαρθρίτιδα.
Το τζίντζερ είναι γενικά ασφαλές. Μόνο σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει καούρα, να ερεθίσει το στόμα και το λαιμό ή να προκαλέσει πεπτική δυσφορία.
Η κανέλα ως αντιφλεγμονώδες
Η κανέλα έχει μακρά ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση λόγω των αντιβακτηριδιακών της ιδιοτήτων. Μια μελέτη σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε, ότι η κανέλα βελτίωσε τα συμπτώματά τους. Όσοι έπαιρναν καθημερινά κάψουλες κανέλας εμφάνιζαν λιγότερο πρήξιμο και ευαισθησία στις αρθρώσεις τους. Επιπλέον εργαστηριακές δοκιμές, επιβεβαίωσαν τη μείωση της φλεγμονής. Η κανέλα είναι γενικά ασφαλής. Ένας τύπος της, που προέρχεται από το δέντρο κασσίας θα μπορούσε να βλάψει το συκώτι εάν ληφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κουρκουμάς ως αντιφλεγμονώδες
Οι μάγειρες χρησιμοποιούν τον κουρκουμά ως φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα και σε σκόνη. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα του, τον κάνει βασικό συστατικό σε πολλά κάρυ. Έχει όμως χρησιμοποιηθεί και για διάφορους ιατρικούς σκοπούς. Η κουρκουμίνη, που δίνει το χρώμα στον κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν, ότι η κουρκουμίνη είναι χρήσιμη στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Τα φάρμακα για την αρθρίτιδα έχουν συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες. Η κουρκουμίνη είναι ασφαλέστερη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερες περιόδους. Ένα πρόβλημα με την κουρκουμίνη είναι η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητά της, που σημαίνει ότι το σώμα δυσκολεύεται να τη χρησιμοποιήσει. Η πιπερίνη, ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού, βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης έως και 2000%. Η προσθήκη μαύρου πιπεριού όταν μαγειρεύετε με κουρκουμά, θα μπορούσε να τον κάνει πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Το σκόρδο ως αντιφλεγμονώδες
Το σκόρδο φημίζεται για την πικάντικη μυρωδιά και τη μοναδική του γεύση. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Σήμερα θεωρείται αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες έδειξαν, ότι το σκόρδο συνέβαλε στη θεραπεία πολλών καταστάσεων: Μείωσε τη φλεγμονή σε άτομα με νεφρική νόσο, μείωσε την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Είναι ασφαλές να τρώτε σκόρδο στο φαγητό. Τα συμπληρώματα σκόρδου όμως μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα, όπως τα αραιωτικά του αίματος, όποτε να είστε προσεκτικοί.
Συνοψίζοντας, το τζίντζερ, η κανέλα, ο κουρκουμάς και το σκόρδο έχουν χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπινες μελέτες και έχουν δείξει οριακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και άλλα μπαχαρικά και βότανα μπορεί να καταπολεμούν τη φλεγμονή, αλλά μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους αλλά μόνο σε ζώα ή στο εργαστήριο. Αυτά τα πολλά υποσχόμενα φαρμακευτικά φυτά περιλαμβάνουν:
- Μαύρο πιπέρι
- Κάρδαμο
- Γαρύφαλλο
- Κύμινο
- Μάραθο
- Κρεμμύδι
- Δενδρολίβανο
Εάν σκοπεύετε να πάρετε μπαχαρικά και βότανα ως συμπληρώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Το μαγείρεμα με βότανα και μπαχαρικά είναι απίθανο να σας βλάψει. Τα συμπληρώματα όμως μπορεί να περιέχουν ποσότητες αρκετά μεγάλες ώστε να επηρεάσουν την υγεία σας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά προέρχονται από τη φύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγάλες δόσεις είναι φυσιολογικές και πάντα ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, τα συμπληρώματα θεωρούνται τρόφιμα και δεν ρυθμίζονται όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα
Οι ιατρικές πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχονται καθαρά για ενημερωτικούς και όχι διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Πηγή: www.medicinenet.com