Η έκθεση στο τεχνητό μπλε φως, φαίνεται να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα, που αφορούν τόσο την όραση όσο και τον υπόλοιπο οργανισμό.
Μερικά από αυτά είναι η χρόνια κόπωση, η αϋπνία, η θολή όραση, οι πονοκέφαλοι, η ξηροφθαλμία και διάφορες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια μας δεν μπορούν να φιλτράρουν πλήρως το μπλε φως.
Παρόλα αυτά, το μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι μικρό σε ποσοστό. Αυτό που επιδεινώνει τους κινδύνους του μπλε φωτός είναι η αύξηση του χρόνου, που αφιερώνουμε μπροστά από οθόνες, αλλά και η μείωση της απόστασης από την οθόνη λόγω της εκτεταμένης χρήσης των κινητών. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι, που συνδέονται με μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Πως μπορούμε να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτές;
- Με τη χρήση ειδικών γυαλιών για μπλε φως. Δεν κοστίζουν πολύ και είναι απλά στη χρήση. Εναλλακτικά, προσθέστε φίλτρα για το μπλε φως στα γυαλιά, που ήδη χρησιμοποιείτε.
- Εφαρμόστε τον κανόνα 20/20/20. Είναι απλός. Για κάθε 20 λεπτά που περνάτε μπροστά από μια οθόνη, κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα κάτι, που βρίσκεται τουλάχιστον 20 πόδια μακριά (περίπου 6 μέτρα). Ιδανικά, κοιτάξτε τη θέα έξω από ένα παράθυρο. Αυτό το μικρό διάλειμμα θα δώσει την ευκαιρία στα μάτια σας να ξεκουραστούν.
- Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις στην οθόνη του κινητού, του τάμπλετ, του υπολογιστή σας. Οι περισσότερες έχουν την επιλογή «νυχτερινή λειτουργία». Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να φιλτράρετε έστω και λίγη από την ακτινοβολία του μπλε φωτός, στην οποία εκτίθεστε αργά μέσα στην ημέρα και να εξασφαλίσετε πιθανότατα, καλύτερο ύπνο.
- Όποτε έχετε τη δυνατότητα, περάστε χρόνο έξω. Έρευνες για παράδειγμα, έχουν δείξει, ότι όσο περισσότερο χώρο περνάει ένα παιδί σε εξωτερικούς χώρους, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει μυωπία. Ο ήλιος, ο αέρας η κίνηση, βελτιώνουν και τον ύπνο μας αλλά και τη γενικότερη φυσική μας κατάσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι «η τεχνολογία» να μην έρθει μαζί μας.
- Κλείστε όλες τις συσκευές σας μια με δύο ώρες πριν πάτε να κοιμηθείτε. Εκτός από ότι θα βελτιώσετε τον ύπνο σας, θα δημιουργήσετε και χρόνο που μπορείτε να περάσετε με τους γύρω σας και όχι μόνοι σας μπροστά από μια οθόνη.
- Δοκιμάστε ένα άλλο μέσο. Audiobooks και audio podcasts είναι μια καλή λύση και είναι πλέον διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία.
Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου μπροστά από μια οθόνη. Δεν είναι το ίδιο εύκολο όμως να αντιληφθούμε τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στο μπλε φως καθώς δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές αλλά σε βάθος χρόνου.
Πηγές: pina.fm, www.ofarmakopoiosmou.gr