Το διαβητικό πόδι είναι μία από τις πιο κοινές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη και αναφέρεται σε προβλήματα του ποδιού που προκαλούνται από τη συνδυασμένη δράση της κακής κυκλοφορίας του αίματος και της νευροπάθειας που σχετίζονται με την ασθένεια. Οι διαβητικοί ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και τραυματισμούς των ποδιών, οι οποίοι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.
Ποια είναι, λοιπόν, τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;
Τα πρώτα στάδια του διαβητικού ποδιού συχνά δεν είναι εύκολα αντιληπτά, καθώς τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν αισθάνονται πόνο λόγω της νευροπάθειας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
Αλλαγές στην εμφάνιση του ποδιού
Οίδημα, ερυθρότητα ή πρήξιμο μπορεί να υποδεικνύουν φλεγμονή ή μόλυνση.
Ανοιχτές πληγές ή έλκη
Στις περιοχές που έχουν υποστεί τραυματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα. Η αργή επούλωση τραυμάτων είναι κοινό σύμπτωμα στους διαβητικούς, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος.
Δυσάρεστη οσμή ή αυξημένη θερμοκρασία
Αν παρατηρηθεί έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά ή πυρετός, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει λοίμωξη. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αλλαγές στην αίσθηση του ποδιού
Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα ή το αίσθημα καύσου στο πόδι, που είναι σημάδια νευροπάθειας, μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες επιπλοκές χωρίς ο ασθενής να το καταλάβει έγκαιρα.
Αδυναμία κίνησης ή πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις
Αν υπάρχει περιορισμένη κίνηση ή πόνος χωρίς σαφή αιτία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κυκλοφορία του αίματος στο πόδι έχει επηρεαστεί.
Σημασία της πρόληψης και της αναζήτησης ιατρικής βοήθειας
Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αποφυγή των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού. Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν καθημερινή φροντίδα των ποδιών τους, όπως:
Καθημερινός έλεγχος: Οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν τα πόδια τους καθημερινά για τυχόν πληγές, φουσκάλες ή αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας.
Καλή υγιεινή: Πλύσιμο των ποδιών με χλιαρό νερό και προσεκτικός καθαρισμός, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα, για την αποφυγή λοιμώξεων.
Άνετα παπούτσια και κάλτσες: Η χρήση άνετων, ανατομικών παπουτσιών και η χρήση βαμβακερής κάλτσας βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών.
Διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα: Η διατήρηση της γλυκόζης σε χαμηλά επίπεδα, μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβητικού ποδιού.
Όταν παρατηρηθούν συμπτώματα που υποδεικνύουν πρόβλημα με το πόδι, είναι σημαντικό να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προλάβει σοβαρές επιπλοκές, όπως κάποια πιθανή λοίμωξη ή η ανάγκη για ακρωτηριασμό. Οι ειδικοί στον τομέα του διαβήτη μπορούν να προσφέρουν τις κατάλληλες συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή αυτών των σοβαρών επιπλοκών.
Πηγή: Woundcare