Η μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα, έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα ως βοήθημα ύπνου, ιδιαίτερα μέσω συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου. Ωστόσο, η συχνή χρήση της εγείρει το ερώτημα: Κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει εθισμό;
Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τον ύπνο, η μελατονίνη λειτουργεί ως ρυθμιστής του βιολογικού μας ρολογιού, διαδραματίζοντας έναν πιο φυσικό και ήπιο ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.
Η φυσική παραγωγή της μελατονίνης και η λειτουργία της
Η μελατονίνη παράγεται φυσιολογικά από την επίφυση, έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο, ενώ η παραγωγή της αυξάνεται κατά τις βραδινές ώρες για να προάγει τον ύπνο. Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αϋπνίας, η μελατονίνη δεν επηρεάζει άμεσα τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που συνδέονται με τον ύπνο αλλά λειτουργεί ρυθμίζοντας το βιολογικό ρολόι του σώματος.
Πιθανές ψυχολογικές αντιδράσεις και ανάγκη χρήσης με μέτρο
Αν και η μελατονίνη δεν είναι σωματικά εθιστική, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ότι εξαρτώνται ψυχολογικά από αυτήν για να κοιμηθούν. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος αδυνατεί να κοιμηθεί χωρίς τη βοήθειά της, γεγονός το οποίο αποτελεί περισσότερο αποτέλεσμα της συνήθειας παρά ένδειξη πραγματικής εξάρτησης.
Τα συμπληρώματα μελατονίνης και η μη εθιστική φύση τους
Σε αντίθεση με τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά φάρμακα, τα συμπληρώματα μελατονίνης δεν προκαλούν σωματικό εθισμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν αναπτύσσει εξάρτηση από τη μελατονίνη και η διακοπή της χρήσης της δεν οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης. Επιπλέον, δεν απαιτείται αύξηση της δόσης για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ουσιών που προκαλούν εθισμό.
Συμπερασματικά
Η μελατονίνη δεν είναι εθιστική για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως βοήθημα ύπνου όταν λαμβάνεται με μέτρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται ως προσωρινή λύση και να μη βασίζεται κανείς αποκλειστικά σε αυτή για να αποκοιμηθεί, καθώς οι συνήθειες του ύπνου και η ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ξεκούρασής μας, μακροπρόθεσμα.
Πηγή: healthline.com