Σχεδόν όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από έντονο βήχα τη νύχτα, που όταν μας πιάσει, δε λέει να σταματήσει. Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα οι καπνιστές, υποφέρουν καθημερινά από βήχα το βράδυ, γεγονός που εμποδίζει την ξεκούραση τόσο των ίδιων, αλλά και των γύρω τους. Γιατί, όμως, μας πιάνει έντονος βήχας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα φαίνεται να είναι υπό πλήρη έλεγχο; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε τις αιτίες που τον προκαλούν, αλλά και τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Γιατί ο βήχας είναι χειρότερος τη νύχτα;
Βαρύτητα: Ο βασικότερος παράγοντας που κάνει τον βήχα χειρότερο τη νύχτα είναι ένας: η βαρύτητα! Όταν ξαπλώνουμε, η βλέννα αρχίζει αυτόματα να συγκεντρώνεται στον λαιμό. Για αυτό, καλό θα ήταν να κοιμόμαστε με δύο μαξιλάρια έτσι ώστε να αποτρέψουμε τη συσσώρευση βλέννας.
- Παλινδρόμηση: Μερικοί άνθρωποι βήχουν περισσότερο τη νύχτα λόγω παλινδρόμησης οξέος. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, το οξύ από το στομάχι ενδέχεται να εισέλθει στους αεραγωγούς, προκαλώντας βήχα. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε εντός δύο ωρών από την ώρα του ύπνου και ειδικότερα τρόφιμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παλινδρόμηση (όπως σοκολάτα, καφές, πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα).
- Το περιβάλλον ύπνου: Ο ξηρός αέρας μπορεί να χειροτερέψει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και λαιμό, επιδεινώνοντας τον βήχα τη νύχτα.
- Κάπνισμα: Το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα που οδηγεί σε χρόνιο βήχα, ο οποίος γίνεται πάντα πιο έντονος τη νύχτα και το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα. Είναι σημαντικό για τους καπνιστές να συμβουλευτούν έναν γιατρό, καθώς ο έντονος και χρόνιος βήχας τους μπορεί να εξελιχθεί σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Πώς να σταματήσουμε τον βήχα τη νύχτα;
Αρχικά, σε περίπτωση που παρατηρήσουμε πως ο βήχας εντείνεται τις νυχτερινές ώρες για περισσότερο από λίγες εβδομάδες, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον γιατρό μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως:
- Επαρκής ενυδάτωση: Καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών που θα βοηθήσει στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και θα διευκολύνει την αναπνοή.
- Καθαρός αέρας: Αερίζουμε καλά τον χώρο που κοιμόμαστε και αποφεύγουμε να στρώνουμε το κρεβάτι μας κατευθείαν αφού ξυπνήσουμε.
- Ζεστό μπάνιο: Η υγρασία και η ζέστη από ένα καυτό μπάνιο βοηθά στη ρευστοποίηση των ρινικών εκκρίσεων.
- Μέλι: Το μέλι, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του, μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον βήχα. Μπορούμε να το απολαύσουμε με ένα μη καφεΐνούχο ζεστό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή γάλα.
Πηγή: www.everydayhealth.com