Το να χάσεις κάποιο κοντινό άτομο, όπως ένα μέλος της οικογένειας, μπορεί να σε κάνει να γεράσεις πιο γρήγορα, λέει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Η μελέτη διαπίστωσε, ότι τα άτομα που έχασαν έναν γονέα, σύντροφο, αδερφό ή παιδί, εμφάνισαν σημάδια μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας σε σύγκριση με εκείνους, που δεν είχαν βιώσει τέτοιες απώλειες.
Τι είναι η βιολογική γήρανση;
Η βιολογική γήρανση είναι η σταδιακή μείωση της καλής λειτουργίας των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων σας, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Οι επιστήμονες μετρούν αυτό το είδος γήρανσης χρησιμοποιώντας δείκτες DNA γνωστούς ως επιγενετικά ρολόγια. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει, πώς, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου σε διαφορετικά στάδια της ζωής, επηρεάζει αυτούς τους δείκτες DNA. Η νέα μελέτη εξέτασε τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (έως 18 ετών) και την ενήλικη ζωή (19 έως 43 ετών).
Απώλεια αγαπημένων προσώπων και προβλήματα υγείας
«Η σύνδεση μεταξύ της απώλειας αγαπημένων προσώπων και των προβλημάτων υγείας σε όλη τη ζωή είναι καλά εδραιωμένη», σημείωσαν οι ερευνητές. «Αλλά ορισμένα στάδια της ζωής μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους για την υγεία, που συνδέονται με την απώλεια και η συσσώρευση απώλειας, φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας». Για παράδειγμα, η απώλεια ενός γονέα ή ενός αδερφού νωρίς στη ζωή μπορεί να είναι πολύ τραυματική, οδηγώντας συχνά σε προβλήματα ψυχικής υγείας, γνωστικά προβλήματα, υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνεις νωρίτερα. Η απώλεια ενός στενού μέλους της οικογένειας σε οποιαδήποτε ηλικία βρέθηκε, ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και οι επαναλαμβανόμενες απώλειες μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, θνησιμότητας και άνοιας. Οι επιπτώσεις μπορεί μάλιστα να παραμείνουν ή να γίνουν εμφανείς πολύ μετά το συμβάν.
Η απώλεια και η βιολογική γήρανση
Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου θα μπορούσε να μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα – και ακόμη και να μας σκοτώσει. Ο θάνατος ενός στενού μέλους της οικογένειας είχε επιζήμια επίδραση στη βιολογική ηλικία (πόσο χρονών είναι τα κύτταρα σας σε αντίθεση με το πόσο χρονών είστε). Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί παρά να αισθάνεται κάπως εξοργισμένος από το απίστευτα προφανές συμπέρασμα, ότι το πένθος επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Όποιος έχει χάσει ποτέ κάποιον θα σας το πει αυτό. Η συναισθηματική, ψυχική και σωματική ευεξία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ η απώλεια σε οποιαδήποτε ηλικία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην υγεία, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές κατά την παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Ποια είναι η εναλλακτική; Όπως το έθεσε τόσο ποιητικά η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: «Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη». Και ο Νικ Κέιβ διατύπωσε την ίδια ιδέα ακόμη πιο δυναμικά, λέγοντας, στον απόηχο του θανάτου του 15χρονου γιου του Άρθουρ: «Μου φαίνεται ότι αν αγαπάμε, θρηνούμε. Αυτή είναι η συμφωνία. Θλίψη και αγάπη είναι για πάντα αλληλένδετα. Η θλίψη είναι η τρομερή υπενθύμιση του βάθους της αγάπης μας και, όπως η αγάπη, η θλίψη είναι αδιαπραγμάτευτη». Για να προστατευτείτε από αυτό – για να προστατευθείτε από την πρόωρη βιολογική γήρανση – θα έπρεπε να αποφύγετε εντελώς την αγάπη. Μπορείτε όμως;