Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία, αλλά η σπουδαιότητά του στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, συχνά υποτιμάται. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες τονίζουν τη βαθιά επίδραση των μακροχρόνιων διαταραχών ύπνου στην υγεία της καρδιάς των γυναικών. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς η έλλειψη και η ποιότητα ύπνου αυξάνουν το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων;
Σχέση ύπνου-καρδιάς: διεξαγωγή έρευνας
Μία πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις συνήθειες ύπνου και τα αποτελέσματα της υγείας σχεδόν 3.000 γυναικών ηλικίας 42 έως 52 ετών σε διάστημα 22 ετών. Οι συμμετέχουσες, οι οποίες βρίσκονταν σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο και χωρίς καρδιακές παθήσεις, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολογώντας τα συμπτώματα της αϋπνίας, της διάρκειας του ύπνου, της ψυχικής υγείας τους και των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων. Τα ευρήματα επισήμαναν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ χρόνιας αϋπνίας ή ανεπαρκούς διάρκειας ύπνου και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή.
Πώς ο «κακός» ύπνος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς;
Η κακή ποιότητα ύπνου προκαλεί μια σειρά φυσιολογικών αντιδράσεων επιζήμιων για την καρδιακή λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, απορρυθμίζει τη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή. Επιπλέον, ο «κακός» ύπνος συνδέεται με την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο κομβικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Στρατηγικές για καλύτερη υγεία της καρδιάς
Η επίτευξη επτά έως οκτώ ωρών ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι υψίστης σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Απλές προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση ενός συνεπούς προγράμματος ύπνου, η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου και η αποφυγή διεγερτικών όπως η καφεΐνη, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.
Προτεραιότητα στην υγεία της καρδιάς μέσω ποιοτικού ύπνου
Η συσχέτιση μεταξύ των μακροχρόνιων προβλημάτων ύπνου και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο. Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ύπνου παράλληλα με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, όπως η υψηλή χοληστερόλη, μπορούμε να ενισχύσουμε την γενική μας υγεία!
Πηγή: www.healthline.com