Πάρα πολλές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης συμβαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο. Ενώ για πολλές από αυτές φταίνε τα εστιατόρια ή τα φαγητά σε πακέτο, η αιτία άλλων κρύβεται στην κουζίνα σας. Κάποια μικρόβια θα μπορούσαν να εισαχθούν από εσάς κατά το μαγείρεμα. Πλένετε τα χέρια σας όταν γυρίζετε σπίτι και πριν ετοιμάσετε το φαγητό; Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το τηλέφωνό σας – ιδιαίτερα σημαντικό αν το χρησιμοποιείτε για να διαβάζετε συνταγές; Ξέρετε πόσο καθαρές είναι οι πετσέτες της κουζίνας σας; Ας δούμε τους τρόποι με τους οποίους τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στο στόμα σας:
Τα χέρια σας φιλοξενούν περίπου 3.000 βακτήρια
Υπάρχουν χιλιάδες μικρόβια στα χέρια σας και πολλές μολυσματικές ασθένειες μεταδίδονται με την αφή. Δεδομένου,ότι τα χέρια σας φιλοξενούν περίπου 3.000 βακτήρια από περισσότερα από 150 είδη ανά πάσα στιγμή (τα περισσότερα από τα οποία είναι αβλαβή), φανταστείτε πόσα μικρόβια μπορείτε να εισάγετε στην κουζίνα σας αν μαγειρέψετε χωρίς να τα πλύνετε. Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, τα μικρόβια μεταφέρονται από το στόμα και τη μύτη στα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών σας με τον σωστό τρόπο βοηθά να απαλλαγείτε από αυτά τα παθογόνα. Το πλύσιμο μόνο νερό μειώνει τα επίπεδα βακτηρίων στο 23% , αλλά το πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί να το μειώσει στο 8 % σύμφωνα με την έρευνα. Δεν σκοτώνεις όμως τα παθογόνα, απλώς τα ξεπλένεις. Γι’ αυτό δεν έχει σημασία αν το νερό είναι ζεστό ή κρύο.
Το τηλέφωνό σας πιθανότατα πηγαίνει παντού μαζί σας, ακόμα και στο μπάνιο
Τα βακτήρια των κοπράνων βρίσκονται σε ένα στα έξι smartphones, σύμφωνα με μια μελέτη – δίνοντας στην «βρώμικη συζήτηση» ένα εντελώς νέο νόημα. Αυτοί οι τύποι βακτηρίων μπορούν να επιβιώσουν στα χέρια και τις επιφάνειες για ώρες, ειδικά όταν η επιφάνεια είναι ζεστή και μακριά από το φως του ήλιου, όπως ένα τηλέφωνο στην τσέπη σας. Από εκεί, τα μικρόβια μπορούν να περάσουν σε άλλα άτομα ή να μεταφερθούν σε αντικείμενα όπως τρόφιμα και λαβές φούρνου ή ταψιού.
Οι βρύσες του μπάνιου είναι πιο καθαρές από τους πάγκους της κουζίνας
Με το 60% των πετσετών κουζίνας, να έχει βρεθει μολυσμένο με π. coli, είναι ίσως το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα (και με τα σφουγγάρια ή άλλα πανιά στην κουζίνα συμβαίνει κάτι ανάλογο). Βασικά μαζεύετε βακτήρια καθώς καθαρίζετε και έρχεται μία στιγμή, όπου στην πραγματικότητα «λερώνετε» μια επιφάνεια, που νομίζετε ότι καθαρίζετε. Μελέτη έδειξε, ότι ένα τεράστιο 32 % των πάγκων της κουζίνας βρέθηκαν θετικοί σε κολοβακτηρίδια. Αντίθετα μόλις το 9% των λαβών της βρύσης του μπάνιου βρέθηκαν θετικές. Τι μπορείτε να κάνετε; Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά πανιά για τα πιάτα, το στέγνωμα των χεριών και άλλες επιφάνειες. Βάζετε τακτικά τις βούρτσες στο πλυντήριο πιάτων. Αλλάζετε συχνά σφουγγάρια. Πλένετε τις πετσέτες τακτικά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 60 C.
Υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής παρά στο κάθισμα της τουαλέτας!
Όταν πρόκειται για το πλύσιμο του εξοπλισμού της κουζίνας, που έρχεται σε επαφή με ωμό κρέας, το πλυντήριο πιάτων είναι το καλύτερο. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα, υπάρχουν δύο τρόποι απολύμανσης μιας σανίδας κοπής: με αντιβακτηριδιακά χημικά ή βραστό νερό. Η καλύτερη πρακτική είναι να έχετε διαφορετικά ξύλα κοπής και μαχαίρια για κρέας και ψάρι και ένα ακόμα για οτιδήποτε άλλο.
Ο νεροχύτης σας, σας αρρωσταίνει
Μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια στην αποχέτευση, αλλά το το κύριο ζήτημα είναι, πώς εισέρχονται στο σώμα κάποιου και προκαλούν ασθένειες. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας στον νεροχύτη της κουζίνας, αλλά όταν το κάνουμε αυτό μπορεί να «λερώσουμε» το νεροχύτη. Τα βακτήρια ξεπλένονται από τα χέρια στο νεροχύτη και αποστραγγίζονται. Αυτό, σε συνδυασμό με το πλύσιμο μολυσμένων αντικειμένων, όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής, που χρησιμοποιούνται για ωμό κρέας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αν στη συνέχεια π.χ γεμίσετε το νεροχύτη με νερό και πλύνετε ένα μαρούλι, υπάρχει κίνδυνος να μολύνετε το μαρούλι σας. Το ίδιο ισχύει και για τα πιάτα και τα φλιτζάνια. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νεροχύτη σας; Απολυμαίνετε το κατά διαστήματα, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό, και πλύνετε τα τρόφιμα με τρεχούμενο νερό αντί να γεμίζετε τον νεροχύτη.
Υπάρχει e. coli στο ψυγείο σας;
Ο κύριος σκοπός ενός ψυγείου είναι να επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Ωστόσο, από τη στιγμή που το βακτήριο έχει αναπτυχθεί και καθίσει σε μια επιφάνεια, ο e. coli βρέθηκε να ζει σε ψυγεία για εβδομάδες. Περισσότερο από το 40 % των σπιτιών αποτυχαίνουν σε ελέγχους για βακτήρια και συσσώρευση μούχλας μέσα στα ψυγεία.
Τελικά πρέπει να κυκλοφορούμε με το αντιβακτηριδιακό σπρέι αν χείρας; Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας καθαρίζοντας και ανησυχώντας για τα μικρόβια στην κουζίνα. Εάν χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακά προϊόντα με την ελπίδα να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια, μπορεί κάλλιστα να χάνετε χρόνο και χρήμα. Όχι μόνο θα αναπτυχθούν ξανά γρήγορα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των μικροβίων που ζουν στα σπίτια μας είναι αβλαβή και μερικά είναι ακόμη σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Η καλή υγιεινή αφορά βασικές πρακτικές καθαριότητας, όπως το πλύσιμο των χεριών με τον σωστό τρόπο τη σωστή στιγμή, ο στοχευμένος καθαρισμός μολυσμένων περιοχών, όπως μετά την προετοιμασία ωμού κοτόπουλου και η προετοιμασία εξοπλισμού καθαρισμού, όπως διαχωρισμένα καθαρά πανιά για διαφορετικές εργασίες στην κουζίνα.
Πηγή: www.bbc.co.uk