Ακόμη και μια έντονη προπόνηση ή μια ανήσυχη νύχτα της περασμένης εβδομάδας εξακολουθούν να επηρεάζουν τον εγκέφαλο σας και τις γνωστικές σας λειτουργίες για μέρες μετά. Μια νέα μελέτη αναφέρει, ότι ο εγκέφαλός μας δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινή ζωή μόνο σε άμεσες, μεμονωμένες εκρήξεις-γεγονότα. Αντίθετα, οι επιπτώσεις του ύπνου, της άσκησης, του καρδιακού παλμού και της διάθεσης μπορεί να παραμείνουν στο μυαλό μας για πάνω από δύο εβδομάδες.
Η δυναμική του εγκεφάλου μας μπορεί να αλλάξει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άαλτο, εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και η διάθεση μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο σε διάφορες χρονικές κλίμακες. Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε, πώς οι διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου, για να κατανοήσουμε, πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλός μας στον κόσμο γύρω μας. Η ευέλικτη δυναμική του εγκεφάλου μας μπορεί να μετατοπιστεί γρήγορα μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου ή να αυξομειωθεί ήπια σε μεγαλύτερες περιόδους, όπως φαίνεται σε σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές.
Η έρευνα
Η ομάδα συνέλεξε δεδομένα συμπεριφοράς ατόμων για διάστημα 133 ημερών, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές-smartphone και μαγνητικές τομογραφίές, που αξιολογούσαν την προσοχή, τη μνήμη, την κατάσταση ηρεμίας και τα αποτελέσματα των διάφορων εξωτερικών ερεθισμάτων. Τα δεδομένα από τις συσκευές και τις μαγνητικές σαρώσεις συμπληρώθηκαν με καθημερινές έρευνες που συνέλεγαν πληροφορίες για τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την άσκηση και το αλκοόλ, την κατανάλωση καφεΐνης. Ο συνδυασμός ταυτόχρονης φυσιολογίας με επαναλαμβανόμενες σαρώσεις εγκεφάλου σε ένα άτομο, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα αυτή, είναι ζωτικής σημασίας. Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η νευρική δραστηριότητα ποικίλλει σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες θα ενισχύσει την κατανόησή μας, για το πώς ορισμένες περιοχές και δίκτυα του εγκεφάλου επηρεάζουν την υγεία μας και αλληλεπιδρούν ως αντίδραση σε εξωτερικούς παράγοντες.
«Η συμπεριφορά και οι ψυχικές μας καταστάσεις διαμορφώνονται συνεχώς από το περιβάλλον και τις εμπειρίες μας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για την απόκριση της λειτουργικής συνδεσιμότητας του εγκεφάλου σε περιβαλλοντικές, φυσιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες, από μέρες σε μήνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ana Triana. Η προσέγγισή αυτή παρέχει στη νευροεπιστήμη πολύ λεπτές λεπτομέρειες στην κατανόηση του εγκέφαλου. Η μελέτη χρησιμεύει επίσης ως απόδειξη της ιδέας, ότι η παρακολούθηση των εγκεφαλικών αλλαγών σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση νευρολογικών διαταραχών.
Πηγή: technologynetworks.com