Μια νέα έρευνα διαπίστωσε, ότι η ταχύτητα της ομιλίας -και όχι η δυσκολία στην εύρεση λέξεων- είναι πιο ακριβής δείκτης της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Αυτή είναι μια από τις πρώτες έρευνες, που εξετάζουν τόσο τις διαφορές στην ομιλία σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου μεταξύ υγιών ενηλίκων. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 125 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 90 ετών, χρησιμοποίησε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση της γλωσσικής απόδοσης, εστιάζοντας στην ταχύτητα ομιλίας και στις παύσεις πριν την εύρεση λέξεων.
Η ταχύτητα ομιλίας: Ένας κρίσιμος δείκτης γνωστικών αλλαγών;
Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές ικανότητες μειώθηκαν με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας εύρεσης λέξεων. Παραδόξως όμως, ενώ οι ικανότητες εύρεσης λέξεων μειώθηκαν με την ηλικία, δεν συνδέονταν με μείωση άλλων νοητικών ικανοτήτων ούτε με τη συνολική γνωστική έκπτωση.
Αντίθετα, μια πιο αργή ταχύτητα ομιλίας συσχετίστηκε με πιο αδύναμες γνωστικές λειτουργίες. Αυτό υποδηλώνει, ότι ο ρυθμός ομιλίας θα μπορούσε να είναι ένας κρίσιμος δείκτης για την έγκαιρη ανίχνευση των γνωστικών αλλαγών.
Η δυσκολία στην εύρεση λέξεων: Ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης
Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε, ότι μας παίρνει περισσότερο χρόνο για να βρούμε τις σωστές λέξεις. Πολλοί ηλικιωμένοι ανησυχούν, όταν χρειάζεται να κάνουν παύση και να πάρουν το χρόνο τους για να αναζητήσουν λέξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Ωστόσο η έρευνα έδειξε, ότι το πόσο γρήγορα μιλάμε, είναι πιο σημαντικός δείκτης της υγείας του εγκεφάλου από τη δυσκολία εύρεσης λέξεων, που φαίνεται να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Είναι η επιβράδυνση της κανονικής ομιλίας, που μπορεί να υποδηλώνει αλλαγές στην υγεία του εγκεφάλου.
Πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη εργαλείων για την ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης όσο το δυνατόν νωρίτερα, επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να συνταγογραφούν παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν, ότι η ταχύτητα ομιλίας θα πρέπει να ελέγχεται ως μέρος των τυπικών γνωστικών αξιολογήσεων.
Τέλος, σε μελλοντικές μελέτες, η ερευνητική ομάδα θα μπορούσε να διεξάγει τα ίδια τεστ, παρακολουθώντας μια ομάδα συμμετεχόντων για αρκετά χρόνια, ώστε να εξετάσει εάν η γρήγορη ομιλία μπορεί με σιγουριά, να χρησιμοποιηθει για την πρόγνωση της υγείας του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Πηγή: neurosciencenews.com