Τα τελευταία χρόνια, ιδίως από τη λήξη της πανδημίας του COVID-19 κι έπειτα, η παγκόσμια απήχηση αθλητικών δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο αντοχής ή μεγάλων αποστάσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Τα οφέλη του τρεξίματος είναι τεράστια, τόσο για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να χάσουν σωματικό βάρος, όσο και για εκείνους που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Θέτοντας μικρούς στόχους, η φυσική μας κατάσταση έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε, από μικρές μόλις αποστάσεις, να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις ενός μαραθωνίου.
Πόσο ωφέλιμο είναι, όμως, για την υγεία μας το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, όπως είναι ο μαραθώνιος; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;
Μαραθώνιος και καρδιαγγειακοί κίνδυνοι
Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο μαραθώνιος, όσο και το τρέξιμο αντοχής και μεγάλων αποστάσεων εν γένει, έχει συνδεθεί με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών ανακοπών, ακόμα και με αιφνίδιους θανάτους.
Ως παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, θεωρούνται τόσο το φύλο και η ηλικία, όσο και η απόσταση. Συγκεκριμένα, στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται οι άνδρες, ιδίως άνω των 45 ετών, ενώ οι αποστάσεις άνω των 10 χιλιομέτρων θεωρούνται αρκετά πιο επισφαλείς σε σχέση με τις μικρότερες αποστάσεις.
Τι λένε οι δείκτες καρδιαγγειακής υγείας;
Οι ίδιες έρευνες συνοδεύονται από διεξοδική ανάλυση των δεικτών καρδιαγγειακής υγείας, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής επίδραση του μαραθωνίου στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα δείχνουν τα εξής:
- Αύξηση των λευκοκυττάρων, της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης
- Αύξηση της καρδιακής τροπονίνης Τ και του Ν-τελικού προ-εγκεφαλικού νατριολυτικού πεπτιδίου
- Αύξηση της κρεατινικής κινάσης και του ινωδογόνου
- Αύξηση της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων
Τα ευρήματα, λοιπόν, συνδέουν τους μαραθωνίους με τη διαταραχή του πηκτικού μηχανισμού που διαλύει τους θρόμβους, κάνοντας, επομένως, τα άτομα που τρέχουν μαραθωνίους περισσότερο επιρρεπή σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υπάρχει πρόληψη;
Οι γιατροί συνήθως χορηγούν σαλοσπίρη σε άτομα με θρομβοφιλία και υψηλή πίεση, καθώς πρόκειται για τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης από καρδιαγγειακά επεισόδια. Η λύση, όμως, σύμφωνα με ειδικούς της αθλητικής καρδιολογίας, ίσως να είναι πολύ πιο απλή!
Η ασπιρίνη έχει εξίσου σπουδαίες ιδιότητες, ως προς την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η λήψη μόλις μίας ασπιρίνης πριν τον αγώνα, μάλιστα, ενδείκνυται, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ως η καταλληλότερη μέθοδος για τη μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας!
Πηγή: cardiometabolism.gr