Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία μας, καθώς συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου μας. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, ότι η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο, πολλοί εμφανίζουν κατά καιρούς συμπτώματα διαταραχών ύπνου, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε βοηθήματα ύπνου. Ένας από τους πιο δημοφιλείς φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου είναι η χρήση συμπληρώματος μελατονίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται άμεσα με τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και της ποιότητας του ύπνου μας. Ας δούμε λοιπόν, τι είναι η μελατονίνη και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον ύπνο μας.
Τι είναι η μελατονίνη;
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού «ρολογιού» του σώματος που καθορίζει την εναλλαγή ύπνου και εγρήγορσης. Η παραγωγή της μελατονίνης αυξάνεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η έκθεση στο φως μειώνεται, ενώ υποχωρεί το πρωί, προετοιμάζοντας το σώμα για να μπει σε εγρήγορση. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς και σταθερού κύκλου ύπνου.
Πώς η μελατονίνη βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας;
Η χρήση της μελατονίνης ως συμπλήρωμα διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, όπως η αϋπνία και το τζετ λαγκ. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί, να αυξήσει τη συνολική διάρκεια του ύπνου και να βελτιώσει την ποιότητά του, ειδικά σε άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης ή παρουσιάζουν διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού.
Δοσολογία και χρήση της μελατονίνης
Η μελατονίνη διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως ταμπλέτες, κάψουλες και ζελεδάκια, και η δοσολογία της ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου. Συνήθως, μια δόση της τάξης των 0,5 έως 2 mg πρέπει να λαμβάνεται περίπου 30 έως 60 λεπτά πριν τον ύπνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική χρήση της μελατονίνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες, όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ζάλη, ή πονοκεφάλους. Συνεπώς, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση.
Είναι ασφαλής η μελατονίνη;
Η μελατονίνη θεωρείται γενικά ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση. Η μακροχρόνια χρήση της ωστόσο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς μέχρι και σήμερα. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα φυσικό προϊόν, η λήψη της πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή έχουν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Επίσης, η μελατονίνη δεν συνιστάται σε εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες.
Πηγή: www.healthline.com