Στην αναζήτηση ενός καλού ύπνου, συχνά εστιάζουμε σε παράγοντες όπως η άνεση του στρώματος και οι ρουτίνες πριν τον ύπνο, αλλά ένα κρίσιμο στοιχείο που τείνει να παραβλέπεται είναι ο φωτισμός.
Ο τύπος φωτός στον οποίο εκθέτουμε τον εαυτό μας πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά του. Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το φωτεινό μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, υπάρχουν και άλλα είδη φωτός που συμβάλλουν στη ρύθμισή του.
Το φυσικό φως
Το φυσικό φως, ειδικότερα, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας. Η έκθεση στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στο συγχρονισμό του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας, προωθώντας την εγρήγορση και την εγρήγορση. Αντίθετα, καθώς πλησιάζει το βράδυ, το σώμα μας βασίζεται σε ενδείξεις όπως το πιο αμυδρό, θερμότερο φως για να σηματοδοτήσει την έναρξη του ύπνου.
Μπλε τόνοι
Η θερμοκρασία χρώματος του φωτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Το μπλε φως, το οποίο είναι άφθονο στο φυσικό φως της ημέρας, καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης – μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Επομένως, είναι καλύτερο να περιορίσετε την έκθεση σε πηγές φωτός πλούσιες σε μπλε, όπως smartphone και υπολογιστές, τις ώρες πριν από τον ύπνο.
Ο ζεστός φωτισμός
Από την άλλη, ζεστό και αμυδρό φως, όπως αυτό που παράγεται από λαμπτήρες πυρακτώσεως ή ειδικά σχεδιασμένα «φιλικά προς τον ύπνο» φώτα LED, μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτά τα φώτα εκπέμπουν μια πιο απαλή, κεχριμπαρένια απόχρωση που μιμείται τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, σηματοδοτώντας στο σώμα μας ότι ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για ύπνο.
«Έξυπνοι» λαμπτήρες
Επιπλέον, οι καινοτομίες στην τεχνολογία έξυπνου φωτισμού προσφέρουν πλέον προσαρμόσιμες λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ορισμένοι έξυπνοι λαμπτήρες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να μεταβαίνουν σταδιακά από ψυχρότερο, φωτεινότερο φως το πρωί σε θερμότερο, πιο αμυδρό φως το βράδυ, αντικατοπτρίζοντας τη φυσική εξέλιξη του φωτός της ημέρας. Αυτή η ήπια μετάβαση βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης πιο αποτελεσματικά.
Πηγή: www.healthline.com