Καθημερινά, ήχοι μας περιβάλλουν, προκαλώντας μας πληθώρα αισθητηριακών εμπειριών. Ωστόσο, για μερικούς, η αρμονία καταστρέφεται, δημιουργώντας μια περίπλοκη κατάσταση γνωστή ως «μισοφωνία». Από το θρόισμα του χαρτιού, μέχρι το αθώο μάσημα του φαγητού, φαινομενικά αβλαβείς θόρυβοι μετατρέπονται σε ερεθίσματα που πυροδοτούν αναστάτωση και δυσφορία. Η διαλεύκανση των μυστηρίων πίσω από τη μισοφωνία ανοίγει ένα παράθυρο στις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς επεξεργαζόμαστε τους ήχους και επαναπροσδιορίζοντας, τελικά, την αντίληψή μας για τις καθημερινές ακουστικές συναντήσεις.
Τι ορίζουμε ως «μισοφωνία»;
Η μισοφωνία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη συναισθηματική αντίδραση σε συγκεκριμένους καθημερινούς ήχους. Τα άτομα με μισοφωνία βιώνουν ακραίο θυμό ή άγχος όταν εκτίθενται σε ερεθίσματα όπως μάσημα, χτυπήματα ή ήχους αναπνοής. Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή, τις σχέσεις και τη γενική τους ευημερία.
Συνηθισμένοι ήχοι ενεργοποίησης
Οποιοσδήποτε ήχος μπορεί να προκαλέσει μισοφωνία. Ωστόσο, ορισμένοι ήχοι είναι πολύ πιο πιθανό την πυροδοτήσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι ήχοι στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν, ναι μεν, να προκαλέσουν μισοφωνία, αλλά η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο έντονη.
Οι πιο κοινοί τύποι ήχων είναι:
- Θόρυβοι φαγητού/ποτού: Μάσημα (ειδικά με το στόμα ανοιχτό) τροφίμων ή τσίχλας, ήχοι τραγανίσματος, δυνατή κατάποση
- Βαριά αναπνοή, ροχαλητό, εισπνοή ή φύσημα μύτης
- Συγκεκριμένες δραστηριότητες: δυνατή πληκτρολόγηση, κλικ στον στυλό, το τικ τακ του ρολογιού
Τι προκαλεί τη μισοφωνία;
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν επακριβώς τι προκαλεί τη μισοφωνία. Ωστόσο, υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Μερικοί από αυτούς τους ύποπτους παράγοντες περιλαμβάνουν:
- Διαφορές δομής εγκεφάλου
- Οικογενειακό ιστορικό ή γενετική
- Παχυσαρκία
Πώς αντιμετωπίζεται η μισοφωνία;
Ενώ η μισοφωνία δεν είναι επίσημα μία αναγνωρισμένη κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματά της είναι ανίατα. Οι ομοιότητες και οι συνδέσεις μεταξύ μισοφωνίας και άλλων καταστάσεων, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή η διαταραχή παρασυσσώρευσης, δείχνουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν τις εν λόγω καταστάσεις μπορούν να επωφεληθούν από διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας.
Πηγή: my.clevelandclinic.org