Η πανδημία του COVID-19 έφερε μαζί της μια σειρά απροσδόκητων προκλήσεων, μία από τις οποίες ήταν η ξαφνική μετάβαση στην εξ αποστάσεως μάθηση και ο αυξημένος χρόνος οθόνης για τα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια ανησυχητική αύξηση της μυωπίας, μεταξύ των νέων. Αυτό το φαινόμενο, που συχνά αναφέρεται ως «μυωπία καραντίνας», αποτελεί θέμα ανησυχίας για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Πάμε να δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Τι είναι «η μυωπία της καραντίνας»;
Η μυωπία είναι μια κατάσταση όρασης όπου τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά, ενώ τα κοντινά αντικείμενα μπορούν να φανούν καθαρά. Συνήθως αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και εξελίσσεται στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, η πανδημία επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη, οδηγώντας σε εκδήλωση μυωπίας σε πολύ νεότερη ηλικία.
Ο παρατεταμένος χρόνος οθόνης και τα μέτρα προστασίας
Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την αύξηση της μυωπίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο παρατεταμένος χρόνος οθόνης, λόγω των διαδικτυακών μαθημάτων και της αυξημένης χρήσης συσκευών αναψυχής, άσκησε τεράστια πίεση στα μάτια των παιδιών. Ο μειωμένος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ο οποίος ήταν συνέπεια των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς η έκθεση στο φυσικό φως είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και η έλλειψή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας.
Εξάρτηση από τις οθόνες
Επιπλέον, η αυξημένη εξάρτηση από τις οθόνες συχνά οδηγεί σε κακές συνήθειες ανάγνωσης και λιγότερο χρόνο σε δραστηριότητες που προάγουν την υγεία των ματιών, όπως ο αθλητισμός και το υπαίθριο παιχνίδι. Επιπλέον, το ψηφιακό περιβάλλον προωθεί παρατεταμένες περιόδους δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τη μυωπία.
Πρόληψη
Για την καταπολέμηση αυτής της αυξανόμενης ανησυχίας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα. Η ενθάρρυνση των παιδιών να κάνουν συχνά διαλείμματα από τις οθόνες, η εφαρμογή του κανόνα 20-20-20 (κάθε 20 λεπτά, να πραγματοποιείται ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να κοιτάξουν κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά) και η διασφάλιση ότι περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μυωπίας. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης.
Συμπερασματικά
Η πανδημία εγκαινίασε μια νέα πρόκληση για την υγεία των ματιών των παιδιών – τη μυωπία καραντίνας. Για να αποφευχθεί η πρόωρη εμφάνισή της στα παιδιά, πρέπει να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ του χρόνου οθόνης και των υπαίθριων δραστηριοτήτων και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία των ματιών τους. Κάνοντας αυτά τα βήματα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η όραση των παιδιών μας θα παραμείνει καθαρή για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: www.optometry.org.au