Τα «νυχτοπούλια», οι άνθρωποι δηλαδή που μένουν ξύπνιοι από αργά το βράδυ έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν συχνά ιδιόρρυθμες ρουτίνες και τρόπους ζωής. Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και να κοιμούνται το πρωί, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω των συνηθειών τους. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι κακές συνήθειες ύπνου που οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2.
Διαταραγμένες συνήθειες ύπνου
Ένας από τους κύριους «ενόχους» είναι οι διαταραχές ύπνου. Τα «νυχτοπούλια» τείνουν να έχουν ακανόνιστα προγράμματα ύπνου, συχνά μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και κοιμούνται λιγότερο από τους υπόλοιπους. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου και να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Το εσωτερικό ρολόι του σώματος, γνωστό ως κιρκαδικός ρυθμός, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και όταν διαταράσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Μεταμεσονύχτια σνακ
Το μεταμεσονύχτια σνακ είναι μια άλλη κοινή συνήθεια όσων κοιμούνται αργά. Με λιγότερες υγιεινές επιλογές τροφίμων διαθέσιμες κατά τις βραδινές ώρες, είναι ευκολότερο να επιλέξετε σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, ζαχαρώδη και επεξεργασμένα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και αιχμές σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τη γλυκόζη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.
Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Ακόμη, τα «νυχτοπούλια» τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με όσους ξυπνούν νωρίς. Η έλλειψη ωρών ημέρας το βράδυ μπορεί να τους αποθαρρύνει από τη συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αύξηση του σωματικού βάρους και στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Πρόληψη
Η καθιέρωση ενός συνεπούς προγράμματος ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Η επιλογή πιο υγιεινών σνακ και γευμάτων κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και η ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στις καθημερινές τους ρουτίνες μπορεί, επίσης, να κάνει σημαντική διαφορά στη διαχείριση αυτών των κινδύνων.
Συμπερασματικά, οι άνρθωποι που ξενυχτούν συνεχώς ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 λόγω των διαταραγμένων συνηθειών ύπνου τους, των κακών διατροφικών επιλογών και των μειωμένων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Η αναγνώριση αυτών των συνηθειών και η προσαρμογή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει τις νυχτερινές κουκουβάγιες να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους και να βελτιώσουν τη γενική υγεία τους.
Πηγή: edition.cnn.com