Σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες κυριαρχούν στην καθημερινή μας ζωή, τα μάτια μας έχουν γίνει μόνιμοι μάρτυρες μιας ψηφιακής επανάστασης.
Ωστόσο, ανάμεσα στα τεχνολογικά θαύματα και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου lifestyle, συχνά παραβλέπουμε την ευθραυστότητα του πιο πολύτιμου αισθητηρίου οργάνου μας: των ματιών μας. Στο παρακάτω άρθρο, θα αποκαλύψουμε τους μύθους και τις αλήθειες που περιβάλλουν την υγεία των ματιών, ρίχνοντας φως στις συνήθειες που μπορούν είτε να προστατεύσουν είτε να θέσουν σε κίνδυνο την οπτική μας ευεξία.
Το διάβασμα ενός βιβλίου ή το κοίταγμα μιας ηλεκτρονικής συσκευής από κοντά επιβαρύνει τα μάτια μας
Τα μάτια μας δεν προορίζονται να επικεντρώνονται σε αντικείμενα κοντά στο πρόσωπό μας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όταν το κάνουμε, και ειδικά ως παιδιά, ενθαρρύνουμε το βολβό του ματιού να επιμηκυνθεί, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει μυωπία ή αστιγματισμό.
Η ανάγνωση στο σκοτάδι μπορεί να επιδεινώσει την όρασή μας
Εάν ο φωτισμός είναι τόσο χαμηλός που πρέπει να κρατήσουμε το βιβλίο ή το κινητό μας κοντά στο πρόσωπό μας, ενδεχομένως να αυξηθεί η καταπόνηση των ματιών, η οποία μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο γύρω από την περιοχή, πόνο στους κροτάφους, ημικρανία και δυσκολία συγκέντρωσης. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που ο φωτισμός είναι τέτοιος που μας επιτρέπει την ανάγνωση σε κανονική απόσταση, τότε δε διατρέχουμε κανέναν απολύτως κίνδυνο.
Το υπερβολικό υπεριώδες φως μπορεί να βλάψει την όραση
Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί λένε να μην κοιτάζουμε τον ήλιο για πολλή ώρα. Μάλιστα, η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου δύναται να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, καθώς και, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, καρκίνου στο μάτι.
Ακόμη και το λίγο μπλε φως από τις οθόνες είναι επιζήμιο για τα μάτια μας
Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα όρασης με την πάροδο του χρόνου, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι αυτό συμβαίνει με τυπικές μικρές εκθέσεις στο μπλε φως. Επίσης, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χρήση γυαλιών που εμποδίζουν το μπλε φως θα βελτιώσει την υγεία των ματιών.
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία (και) των ματιών
Μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε το κάπνισμα με οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας ασθένειας όπου μέρος του αμφιβληστροειδούς διασπάται και θολώνει την όραση. Οι τοξικές χημικές ουσίες στα τσιγάρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός μας και βλάπτουν ευαίσθητους ιστούς στα μάτια, συμπεριλαμβανομένου του φακού.
Το να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω βοηθά την όραση
Ορισμένες έρευνες σημειώνουν ότι ο υπαίθριος χρόνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας. Οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να ενθαρρύνει τον αμφιβληστροειδή να εκκρίνει ντοπαμίνη, η οποία προστατεύει από τη φθορά της όρασης.
Τα καρότα συμβάλλουν στην υγεία των ματιών
Ενώ μια διατροφή γεμάτη καρότα δεν θα μας δώσει την τέλεια όραση, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Μια μεγάλη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα καρότα, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, όπως το βήτα-καροτένιο και οι βιταμίνες C και Ε, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πηγή: www.nytimes.com