Οι ορμόνες είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία σωματικών, συναισθηματικών και νοητικών αλλαγών – και παρόλα αυτά παραβλέπονται πολύ συχνά. Αλλά τα καλά νέα είναι, ότι όταν τα επίπεδα τους επανέλθουν σε ισορροπία, θα νιώσετε ξανά υγιής. «Το σώμα μας είναι μια καλά συντονισμένη ορμονική συμφωνία», λέει η γιατρός Tami Meraglia, συγγραφέας του “The Hormone Secret”, και, κατά συνέπεια, ακόμη και πολύ μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν τεράστιες παρενέργειες. Όχι, λοιπόν, δεν χάνετε το μυαλό σας – οι ορμόνες σας είναι απλά εκτός λειτουργίας
Σημαντική αιτία σωματικών, συναισθηματικών και νοητικών αλλαγών
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει, ότι δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την εστίασή σας, δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τη δουλειά στο σπίτι ή στο γραφείο, δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα που μόλις συνέβησαν, έχετε αισθήματα κατάθλιψης, είστε κυκλοθυμικοί ή νιώθετε εκνευρισμένοι και ανήσυχοι, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί – αφού εξωτερικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, ότι η αιτία για όλα αυτά μπορεί να είναι οι ορμόνες.
Πολλές γυναίκες ειδικά, υποφέρουν άσκοπα, επειδή δεν συνδυάζουν τα ψυχικά συμπτώματα με κάποια σωματικά που μπορεί επίσης να υπάρχουν. Αλλά οι ορμόνες σας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ακόμα και ότι τρελαίνεστε. Μπορεί να αναρωτιέστε, τι συμβαίνει με εσάς και φοβάστε, ότι ξαφνικά χάνετε τον έλεγχο και τον εαυτό σας με κάποιο τρόπο. Όταν οι ορμόνες ξεφεύγουν, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να υποθέσουν, ότι είναι κάτι σοβαρό, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών σας
Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνετε, είναι να ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών σας. Κάθε ορμόνη σας έχει την ικανότητα να επηρεάζει τη διάθεσή σας καθώς και τον εγκέφαλό σας. Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσουν μερικες από τις βασικές ορμόνες:
Αρρύθμιστες ορμόνες του θυρεοειδούς
Οι άνθρωποι για παράδειγμα, των οποίων οι ορμόνες του θυρεοειδή τους παρουσιάζουν ανισορροπία, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια μνήμης και κατάθλιψη.Οι αρρύθμιστες ορμόνες του θυρεοειδούς είναι γνωστό, ότι προκαλούν τόσο νοητικές όσο και συναισθηματικές αλλαγές.
Ανισορροπίες τεστοστερόνης
Μερικές φορές τα επίπεδα τεστοστερόνης αλλάζουν και ανεβαίνουν ή πέφτουν από το φυσιολογικό τους επίπεδο. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας και να σας κάνει να νιώσετε, ότι δεν είστε ο εαυτός σας. Μπορεί να θολώσει το μυαλό σας και να δυσκολέψει την εστίαση. Η μείωση της τεστοστερόνης επηρεάζει την αναλογία μυών προς λίπος—κλίνοντας περισσότερο προς το λίπος, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και τέλος η έλλειψη τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λίμπιντο σας.
Ανισορροπίες προγεστερόνης
Μπορεί να βιώσετε εναλλαγές της διάθεσης από βαθιά λύπη το ένα λεπτό έως απόλυτη ευτυχία το επόμενο. Όταν η προγεστερόνη δεν ισορροπεί, χάνετε το όφελος που προσφέρει στον εγκέφαλο – που είναι η ικανότητα να λειτουργεί ως σταθεροποιητής της διάθεσης – έτσι ξαφνικά τα συναισθήματά σας πάνε παντού.
Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη, που αρχίζει να πέφτει πρώτη καθώς μεγαλώνουμε. Μερικές φορές ονομάζεται και Valium του γυναικείου μυαλού. Η μείωση των επιπέδων της, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ολοένα και πιο ανήσυχοι, απογοητευμένοι και αδιάφοροι. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία και δεδομένου ότι η προγεστερόνη έχει φυσική διουρητική δράση, η έλλειψη της μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μόνιμα φουσκωμένοι.
Ανισορροπίες οιστρογόνων
Τα οιστρογόνα θεωρούνται το «ανυψωτικό της διάθεσης». Είναι το “Prozac” της φύσης, που προσαρμόζει τα επίπεδα της διαθέσιμης σεροτονίνης και διατηρούν επίσης τη λίμπιντο σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, όταν τα οιστρογόνα πέφτουν, μπορεί να βρεθείτε να αντιμετωπίζετε απρόβλεπτες και «θυελλώδεις» διαθέσεις.
Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό, όσο να κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε τα επίπεδα των ορμονών σας. Πρώτον, οι ορμόνες μπορεί να αυξηθούν και να πέσουν δραματικά μέσα σε διάστημα έξι μηνών και επιπλέον, μπορείτε να έχετε επίπεδα που εμπίπτουν στο «φυσιολογικό» εύρος τιμών, αλλά να βιώνετε έντονες παρενέργειες. Ζητήστε λοιπόν από το γιατρό σας εξετάσεις αίματος για να προσδιορίσετε τα επίπεδά σας, αλλά στη συνέχεια βάλτε τον να τις επαναλάβει μόλις λάβετε θεραπεία και νιώσετε καλύτερα, ώστε να ξέρετε «ποια είναι τα επίπεδά σας όταν βελτιστοποιηθούν», λέει η παθολόγος Erika Schwartz. Αν καταλάβετε με πόσους τρόπους μπορεί να επηρεαστείτε από τη λάθος λειτουργία τους, μπορεί να συνειδητοποιήσετε και την σπουδαιότητά τους, αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις, που ενδεχομένως να προκαλέσουν στην υγεία σας.