Όταν κάποιος δικός σας είναι σε κατάθλιψη, η παροχή συμβουλών μπορεί να είναι κάτι που κάνετε έχοντας μόνο καλές προθέσεις. Ωστόσο, οι λέξεις που χρησιμοποιείτε, μπορεί να μην μεταφέρουν το μήνυμα που θέλετε να στείλετε — ειδικά αν δεν κατανοείτε τη φύση της κατάθλιψης και της ψυχικής ασθένειας. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Όταν μιλάτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για την κατάθλιψή του, οι επαναλαμβανόμενες κοινοτοπίες μπορεί να το κάνουν να αισθανθεί, ότι ελαχιστοποιείτε τα συναισθήματά του και να νιώσει χειρότερα.
Τι είναι καλό να αποφύγετε να πείτε:
1. «Προσπάθησε περισσότερο. Εσύ πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να βρεις τη δύναμη για να βγεις από όλο αυτό»
Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά άχρηστο, το παραπάνω υπονοεί, ότι το άτομο είναι κατά κάποιο τρόπο αδύναμο και γι’ αυτό έχει κατάθλιψη. Το να σας λέει κάποιος να προσπαθήσετε περισσότερο, όταν ήδη κάνετε το καλύτερο δυνατό, μπορεί να ρίξει το ηθικό σας ακόμα περισσοτερο. και να σας κάνει να νιώσετε, ότι η κατάσταση σας είναι απελπιστική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναπτύσσεται η κατάθλιψη και ένα άτομο δεν μπορεί απαραίτητα να ελέγξει όλους τους παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται.
2. «Νομίζεις ότι εσύ έχεις προβλήματα. Που να ακούσεις τα δικά μου. Έχω αντιμετωπίσει χειρότερα. Θα είσαι μια χαρά».
Ενώ στην επιφάνεια φαίνεται σαν κάτι ενθαρρυντικό, στην πραγματικότητα στρέφει εντελώς την εστίαση στον εαυτό σας και απορρίπτει τον πόνο και τον αγωνία του ατόμου που πάσχει.
3. «Τι έγινε και έχεις κατάθλιψη»;
Η κατάθλιψη δεν είναι μια κατάσταση, που επιλέγει να έχει κάποιος και ενώ οι ερευνητές δεν κατανοούν όλες τις πιθανές αιτίες, γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως πχ. μία απώλεια, μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Δεν είναι όμως απαραίτητο να συμβεί κάτι συγκεκριμένο για να εμφανιστεί η διαταραχή, ειδικότερα αν υπάρχει κληρονομικότητα. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να εκλογικεύσουμε την κατάσταση, για να βρούμε, τι μπορεί να την έχει προκαλέσει.
4. «Σκέψου πιο ώριμα και πιο λογικά. Δες τη θετική πλευρά των πραγμάτων».
Αυτό δείχνει μια βαθιά παρανόηση της κατάθλιψης ως ασθένειας και μειώνει την σοβαρότητα της, υπονοώντας, ότι η λύση είναι μια απλή αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης. Η κατάθλιψη όμως είναι μια βαθιά σύνθετη ασθένεια, που επηρεάζει όχι μόνο τα πρότυπα σκέψης και τα συναισθήματα, αλλά την πραγματική χημική σύνθεση και δομή του εγκεφάλου.
5. «Μα έχεις τόσο ωραία ζωή. Δεν σου λείπει τίποτα, έχεις τα πάντα»
Αυτό και άλλα παρόμοια, μπορούν να κάνουν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, να νιώσουν ακόμα πιο άσχημα. Υποδηλώνει, ότι δεν έχουν δικαίωμα να έχουν κατάθλιψη, επειδή οι συνθήκες της ζωής τους δεν το δικαιολογούν και ότι είναι αχάριστοι και αγνώμονες.
6. «Είναι όλα στο μυαλό σου»
Ενώ υπάρχει μια ανεπάρκεια ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση, η φράση “όλα στο κεφάλι σου” τείνει να είναι απορριπτική. Τα άτομα που ακούν τη φράση μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι τους επιτίθενται, και ότι κατηγορούνται πως «το επινοούν» ή λένε ψέματα για το πώς αισθάνονται. Επιπλέον, η κατάθλιψη πολύ συχνά δεν είναι μόνο στο κεφάλι κάποιου αλλά και στο σώμα του. Υπάρχουν πολλά σωματικά συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, τα οποία είναι πολύ αληθινά. Η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση που δεν αναμένεται να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία.
7. Καταλαβαίνω πως νιώθεις αλλά πρέπει να συνέλθεις.
Όχι δεν καταλαβαίνεις. Δεν μπορείς να καταλάβεις αν δεν έχεις περάσει κατάθλιψη. Δείξε απλά, πως κατανοείς το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για εκείνον και διαβεβαίωσε τον πως θα τον στηρίξεις.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Προσπαθήστε να μην δίνετε συμβουλές εκτός και αν σας το ζητήσουν. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι κάποιος να τους ακούσει. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη δύναμη της κατάθλιψης. Επομένως το να κάνουμε προτάσεις και να προσπαθούμε να δείχνουμε αισιόδοξοι για την πορεία της κατάσταση του πάσχοντα, μας «αποξενώνει» περισσότερο από το άτομο που έχει βαθιά κατάθλιψη.
Συμπερασματικά, η συμπόνια και η απλή πράξη της ακρόασης μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά για κάποιον με κατάθλιψη. Εάν γνωρίζετε κάποιον ή αντιμετωπίζετε οι ίδιοι κατάθλιψη, δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια και τη στήριξη του περιβάλλοντος σας.
Πηγές: www.choosingtherapy.com, www.verywellmind.com, www.everydayhealth.com