Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου, με σκοπό την οικουμενική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη λοιμώδη αυτή νόσο και τα προληπτικά μέτρα για τον τερματισμό της.
Η φυματίωση είναι μια σοβαρή μολυσματική και μεταδοτική ασθένεια, που επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, προκαλείται από ένα βακτήριο, γνωστό ως μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, που «επιτίθεται» στους πνεύμονες, και σε άλλα ζωτικής σημασίας όργανα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης, των νεφρών και του εγκεφάλου. Ας κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν για να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της φυματίωσης μέσα στα χρόνια.
Η ιστορία της φυματίωσης
Στις 24 Μαρτίου 1882, ο Dr Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, του αιτίου, δηλαδή, της θανατηφόρου αυτής ασθένειας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η φυματίωση σκότωνε τουλάχιστον το 30% των ανθρώπων που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Μάλιστα, η ανακάλυψη του Dr Koch θεωρείται ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα στον κλάδο της ιατρικής, όσον αφορά στον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Το 1901, ο Koch απευθύνθηκε στο Βρετανικό Κογκρέσο δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει ασθένεια που να προκαλεί τόσο βαθιές πληγές στην ανθρωπότητα όπως αυτή». Ο ίδιος τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και αναγνωρίστηκε ως η σημαντικότερη προσωπικότητα στον αγώνα κατά της φυματίωσης.
https://pin.it/2b5g2Gd
Η ανακάλυψη θεραπείας κατά της φυματίωσης
Οι αρχές του 1900 σηματοδοτούν ένα σημείο μετάβασης στην ιστορία της φυματίωσης, όπου η θνησιμότητα από την ασθένεια μειώθηκε σημαντικά. Αυτό συνέβη ακόμη και πριν από την εισαγωγή αντιβιοτικών και της ανοσοποίησης. στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Το 1895 ανακαλύφθηκαν οι ακτίνες Χ από τον Γερμανό φυσικό Wilhelm Konrad von Roentgen. Με τη βοήθεια των ακτινογραφιών θώρακος, έγινε ευκολότερη η διάγνωση της πνευμονικής φυματίωσης, καθώς και η παρακολούθηση τόσο των ασθενών, όσο και εκείνων που ήταν ενδεχόμενα κρούσματα της ασθένειας.
Το εμβόλιο κατά της νόσου
Το 1906, ο Γάλλος γιατρός Leon Charle Albert Calmette και ο ανοσολόγος Camille Guerin, ανέπτυξαν το εμβόλιο Βακίλλου Calmette-Guerin (BCG) κατά της φυματίωσης. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1921, σε παιδιά. Η μαζική ανοσοποίηση ξεκίνησε από στρατιωτικούς νεοσύλλεκτους και θεσμοθετημένους ανθρώπους και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πληθυσμό που κινδύνευε να αναπτύξει τη νόσο.
Η φυματίωση σήμερα
Σήμερα, η φυματίωση θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή στον κόσμο της υγείας. Σύμφωνα με το CDC, εκτιμάται ότι υπάρχουν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες που ζουν με ανενεργή φυματίωση. Χωρίς θεραπεία, 1 στους 10 από αυτούς μπορεί να αρρωστήσει, εξαπλώνοντας αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια σε άλλους. Η φυματίωση παραμένει η 13η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και ο δεύτερος πιο μολυσματικός δολοφόνος, μετά την COVID-19. Μέχρι να εξαλειφθεί η ασθένεια αυτή, η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης δεν θα αποτελεί γιορτή, αλλά μια πολύτιμη ευκαιρία να πληροφορηθούμε σχετικά με την καταστροφή που προκαλεί η νόσος και το πώς μπορεί να εξαλειφθεί.
Πηγές: www.cdc.gov, www.thequint.com, www.scirp.org