Νέες διαγνωστικές μέθοδοι, περισσότερη πρόληψη, διεθνείς υγειονομικές πολιτικές και καινοτόμες θεραπείες έχουν οδηγήσει στην αύξηση τόσο του ποσοστού των επιζώντων από διάφορες μορφές καρκίνου, όσο και εκείνου της μέσης διάρκειας ζωής των ατόμων που ζουν με καρκίνο.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, το περασμένο έτος, περίπου 2 εκατομμύρια ατόμων διαγνώστηκαν με καρκίνο. Η έρευνα απεφάνθη ότι, πλέον, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ξεπερνούν τον καρκίνο, με το προσδόκιμο ζωής τους να έχει σημειώσει αισθητή άνοδο.
Τι δείχνει η έρευνα για τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου
Το έτος 2022, 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν με κάποια διεγνωσμένη μορφή καρκίνου. Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει το 5,4% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών και, όσο αποθαρρυντικός κι αν φαντάζει, στην ουσία αποτελεί ένδειξη ότι οι διαγνώσεις στις μέρες μας είναι άμεσες, με αποτέλεσμα οι θεραπείες να πραγματοποιούνται εγκαίρως. Ο αριθμός, επίσης, συνεπάγεται πως περισσότεροι Αμερικανοί ζουν αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο και, επομένως, το προσδόκιμο ζωής έχει ανεβεί. Αυτό οφείλεται σε θεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία και η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ποια είναι τα ανησυχητικά πορίσματα
Η έρευνα δείχνει πως τα ποσοστά εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου έχουν πέσει τα τελευταία 50 χρόνια. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του παγκρέατος, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας έχουν σημειώσει ανοδική πορεία. Ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του στήθους, παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνοι και με αρκετά χαμηλό προσδόκιμο ζωής, παρότι η πρόοδος της ιατρικής έχει αυξήσει τα ποσοστά ίασης του καρκίνου του προστάτη, των πνευμόνων και του δέρματος. Αντίστοιχα, παρατηρείται έξαρση στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες.
Το μέλλον για την ίαση του καρκίνου
Νέες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες προτείνονται διαρκώς από επιστήμονες για όσους νοσούν από καρκίνο, ιδίως για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022, οκτώ νέες δοκιμαστικές θεραπείες εγκρίθηκαν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ οι κλινικές δοκιμές που είχαν μπει σε παύση λόγω της πανδημίας του COVID-19 επανεκκινήθηκαν, δίνοντας στους επιστήμονες αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η σημασία της πρόληψης
Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική πρόληψη ενδείκνυται από την επιστημονική κοινότητα ως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή εμφάνισης μη γενετικών μορφών καρκίνου. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για στοιχεία του τρόπου ζωής όπως η παχυσαρκία και αμέλεια για το σωματικό λίπος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η απουσία άσκησης, που βρίσκονται στο προσκήνιο ως οι πλέον σπουδαίοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου.
Πηγή: www.thedailybeast.com