Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 15.000 συνθετικών χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά», επειδή δεν διασπώνται φυσικά και συνδέονται με καρκίνο, ηπατικά προβλήματα, προβλήματα θυρεοειδούς, γενετικές ανωμαλίες, νεφρική νόσο, μειωμένη ανοσία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μεταξύ των κυριότερων πηγών μόλυνσης των τροφίμων είναι το μολυσμένο νερό, οι συσκευασίες τροφίμων, ορισμένα πλαστικά, τα φυτοφάρμακα και οι φάρμες όπου λάσπη μολυσμένη με PFAS διαχέεται ως λίπασμα.
Που εντόπισε η έρευνα PFAS
Έρευνα εντόπισε μια σειρά από τρόφιμα με υψηλά επίπεδα PFAS, όπως τσάγια σε φακελάκια, χοιρινό κρέας, καραμέλες, αθλητικά ενεργειακά ποτά, επεξεργασμένο κρέας, βούτυρο, πατατάκια και εμφιαλωμένο νερό. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα.
Οι συσκευασίες πιθανή πηγή PFAS
Burritos, fajitas, tacos, τηγανιτές πατάτες και πίτσα
Μεταξύ των ενδείξεων μόλυνσης από τις συσκευασίες τροφίμων ήταν το εύρημα, ότι τα burritos, τα fajitas, τα tacos, οι τηγανιτές πατάτες και η πίτσα που παρασκευάζονταν στο σπίτι συσχετίστηκαν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις PFAS. Αλλά όσοι έτρωγαν τα ίδια φαγητά συσκευασμένα ή μαγειρεμένα εκτός σπιτιού εμφάνιζαν αυξημένες συγκεντρώσεις PFAS στο αίμα. Το ότι αυτά τα τρόφιμα που ίσως δεν είναι τόσο υγιεινά, όταν μαγειρεύονται στο σπίτι ήταν χαμηλότερα σε PFAS, σίγουρα δείχνει ως ένοχο τη συσκευασία των τροφίμων.
Εμφιαλωμένο νερό και τσάι σε φακελάκια
Τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα που σχετίζονται με την υψηλότερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν μολυσμένη συσκευασία ή μόλυνση της πηγής νερού. Οι ερευνητές υποπτεύονται, ότι και η σχέση μεταξύ του τσαγιού και των υψηλών επιπέδων PFAS μπορεί να προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα φακελάκια του τσαγιού, που έχουν υποστεί επεξεργασία με τις χημικές ουσίες, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Η επεξεργασία των τροφίμων ως πηγή PFAS
Τα επεξεργασμένα κρέατα σε όλα τα επίπεδα φάνηκε να ενισχύουν τα επίπεδα του PFAS στο αίμα. Το εύρημα δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή η επεξεργασία ανοίγει πολλά σημεία εισόδου για τις χημικές ουσίες, αν και τα μη επεξεργασμένα τεμάχια χοιρινού κρέατος έδειξαν επίσης ισχυρή συσχέτιση. Αυτό υποδηλώνει, ότι οι χοίροι είναι πιθανώς μολυσμένοι.
Επεξεργασμένο κρέας
Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μεγάλη ποσότητα χοιρινού, χοτ ντογκ και άλλα επεξεργασμένα κρέατα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους. Όσον αφορά τη σύνδεση του επεξεργασμένου κρέατος, η μόλυνση θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει στη συσκευασία ή πολύ νωρίτερα. Το κρέας μπορεί να προέρχεται από ζώα που εκτράφηκαν σε περιοχές μολυσμένες με PFAS. Επιπλέον, τα προϊόντα κρέατος μπορούν να συσκευάζονται και να αποθηκεύονται σε συσκευασία ανθεκτική στα λίπη που περιέχει PFAS.
Οι ερευνητές δήλωσαν, ότι χρειαζόμαστε περισσότερη παρακολούθηση της δημόσιας υγείας, ειδικά των υγιεινών τροφίμων, για να βεβαιωθούμε, ότι δεν υπάρχει ακούσια έκθεση σε χημικές ουσίες, καθώς και ορισμένα υγιεινά τρόφιμα φαίνεται να ανεβάζουν τα επίπεδα PFAS. Επίσης το θέμα δεν είναι να δαιμονοποιούμε εύκολα κάποια τρόφιμα ως πολύ ανθυγιεινά. Το θέμα είναι να τονίσουμε, ότι χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες, ώστε έχουμε τη δυνατότητα να πούμε με σιγουριά, ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS, επομένως θα πρέπει η παρακολούθησή τους να είναι πιο στοχευμένη.
Πηγή: www.theguardian.com