Η σοκολάτα μπορεί να γλυκάνει μια κακή μέρα ή να σας προσφέρει μια μικρή ανταμοιβή, όταν τα πράγματα πάνε καλά — είναι μια ευέλικτη απόλαυση. Τα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης και του λίπους, επηρεάζουν το σώμα μας μόλις λίγα λεπτά μετά την αρχική απόλαυση.
Είδη σοκολάτας
Οι δύο βασικοί τύποι σοκολάτας είναι η σοκολάτα γάλακτος, η οποία περιέχει άφθονη ζάχαρη και η μαύρη σοκολάτα, η οποία γενικά έχει μικρό ποσοστό ζάχαρης. Η λευκή σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα, καθώς δημιουργείται χρησιμοποιώντας διάφορα έλαια και δεν περιέχει κακάο, το κύριο συστατικό τόσο στη μαύρη σοκολάτα όσο και στη γάλακτος.
Η «ορμόνη του έρωτα» και ο ρόλος του εγκεφάλου
Γενικότερα, αφού καταναλώσετε σοκολάτα απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, «οι ορμόνες της ευτυχίας». Οι ενδορφίνες αποτελούν φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Μία από αυτές τις ορμόνες η φαινυλαιθυλαμίνη, που υπάρχει στη σοκολάτα, είναι μια χημική ουσία, που απελευθερώνει ο εγκέφαλός σας όταν είστε ερωτευμένοι.
Η σοκολάτα περιέχει επίσης το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη, τη γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς», η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Η φαινυλαιθυλαμίνη πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών και αυξάνει τη δραστηριότητα τόσο της ντοπαμίνης όσο και της σεροτονίνης.
Η σοκολάτα και ο έρωτας
Υπάρχει λοιπόν επιστημονική εξήγηση πίσω από την επιθυμία μας για σοκολάτα -ιδίως όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά: Σε καταστάσεις ευφορίας-όπως όταν κάποιος είναι ερωτευμένος- εκκρίνεται μέσω του εγκεφάλου στο σάλιο η φαινυλαθυλαμίνη, η οποία ευθύνεται για την ευφορία που νιώθουμε. Η ουσία αυτή δρα ως διεγερτικό της διάθεσης και η σοκολάτα περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα από αυτή.
Διάφορες μελέτες που έγιναν στον εγκέφαλο ερωτευμένων έδειξαν, ότι διεγείρονται περιοχές του εγκεφάλου, που συμμετέχουν στο λεγόμενο «σύστημα επιβράβευσης» όπου κύριο ρόλο παίζει ο νευροδιαβιβαστής γνωστός ως ντοπαμίνη.
Τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, η ντοπαµίνη εκκρίνεται σαν ένα «είδος ανταμοιβής» για κάτι που κάναμε καλά και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εξαρτημένα άτοµα παίρνουν την ουσία στην οποία είναι εθισμένα.
Σύμφωνα, με πολλούς ερευνητές, τα ερωτευμένα άτομα τα οποία έχουν δεχθεί απόρριψη, υποφέρουν από ένα σύνολο συμπτωμάτων εξαιτίας έλλειψης της φαινυλαθυλαμίνης. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν την κατάσταση αυτή «υστερική δυσφορία»(Hysterical dysphoria).
Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες ανήκουν στα αντιοξειδωτικά, που συνδέονται με βελτιωμένη διάθεση. Η νευροπροστατευτική δράση την οποία έχουν τα αντιοξειδωτικά, βοηθάει στην πρόληψη των ψυχιατρικών διαταραχών.
Ωστόσο υπάρχουν και απόψεις όπως αυτή της ψυχολόγου Leena Heikkinen η οποία αναφέρει: «Μπορεί να παρατηρήσετε μια προσωρινή τόνωση της διάθεσης». «Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η τόνωση της διάθεσης οφείλεται σε ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα ή στο γεγονός, ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι μια ευχάριστη εμπειρία, που συχνά συνοδεύεται από θετικούς συσχετισμούς».
Από τα πρώτα χρόνια που ανακαλύφτηκε η σοκολάτα, θεωρούνταν επίσης ένα ισχυρότατο αφροδισιακό. Πιο συγκεκριμένα, η σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα θεωβρωμίνης, η οποία έχει αφροδισιακές ιδιότητες και επίσης μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης και αυτό σας βοηθάει να μην κουράζεστε τόσο εύκολα.
Συμπέρασμα
«Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη, έχει πολλά οφέλη για την υγεία», λέει η διαιτολόγος Megan Byrd, RD. “Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνει ενδορφίνες, όταν την καταναλώνετε. Είναι επίσης μια νόστιμη απόλαυση: Με άλλα λόγια, η σοκολάτα μπορεί απλά να σε κάνει πιο ευτυχισμένο!»
Ωστόσο, ενώ η κατανάλωση σοκολάτας δείχνει ότι έχει οφέλη για την υγεία, αυτό δεν σημαίνει, ότι η κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας θα σας προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη.
Υπάρχει απώλεια οφέλους όταν τρώτε σοκολάτα σε υψηλότερες ποσότητες, πιθανότατα λόγω της υψηλότερης πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων. Με άλλα λόγια, απολαύστε τη αλλά πάντα με μέτρο.