Ως μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες οικιακές συσκευές, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει βασικό στοιχείο στα περισσότερα νοικοκυριά, παγκοσμίως. Ωστόσο, καθώς η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί, πληθαίνουν και οι συζητήσεις γύρω από την ασφάλειά του.
Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα μικροκύματα είναι αβλαβή, άλλοι προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους για την υγεία, που σχετίζονται με την τακτική χρήση του. Ποια είναι, λοιπόν, η επικινδυνότητα του φούρνου μικροκυμάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες και τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων;
Τι είναι οι φούρνοι μικροκυμάτων και πώς λειτουργούν;
Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι συσκευές κουζίνας, που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, γνωστά ως μικροκύματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα κύματα μπορούν να διεγείρουν μόρια στα τρόφιμα, κάνοντάς τα να δονούνται, να περιστρέφονται και να συγκρούονται μεταξύ τους – γεγονός που μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα. Τα μικροκύματα επηρεάζουν κυρίως τα μόρια του νερού, αλλά μπορούν, επίσης, να θερμάνουν τα λίπη και τα σάκχαρα.
Μπορεί η ακτινοβολία να μας βλάψει;
Οι φούρνοι μικροκυμάτων παράγουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία είναι σαν την ακτινοβολία του κινητού μας τηλεφώνου, αρκετά, όμως, ισχυρότερη.
Έχουν μεταλλικές ασπίδες και οθόνες, που εμποδίζουν την ακτινοβολία να φύγει από το φούρνο, οπότε, θεωρητικά, δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης. Για να είμαστε, όμως, απόλυτα ασφαλείς, δεν πρέπει να κολλάμε το πρόσωπό μας στην πόρτα και, μάλιστα, να κρατάμε το κεφάλι μας τουλάχιστον 30 εκατοστά μακριά από το φούρνο.
Επίδραση στα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων
Κάθε μορφή μαγειρέματος μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση αυτή, είναι η θερμοκρασία, ο χρόνος ψησίματος και η μέθοδος μαγειρέματος. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του βρασμού, υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαρρεύσουν από το φαγητό.
Όσον αφορά στα μικροκύματα, ο χρόνος μαγειρέματος είναι γενικά σύντομος και η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Επιπλέον, το φαγητό συνήθως δε βράζει. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ο φούρνος μικροκυμάτων δε μειώνει τόσο τη θρεπτική αξία των τροφίμων, όσο άλλες μέθοδοι μαγειρέματος.
Πηγή: www.healthline.com