Η ψυχοθεραπεία είναι διαδικασία που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, να συμφιλιωθούν με τις ανησυχίες τους και να ζουν λειτουργικά, έχοντας επιδιορθώσει διάφορα προβλήματα στις σχέσεις με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Είναι η βαθύτερη συνάντηση με τον εαυτό και ουσιαστικός τρόπος φροντίδας του.
Τα οφέλη, όμως, αυτά της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, δεν έρχονται από μόνα τους. Τουναντίον, προϋποτίθενται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τόσο από την πλευρά του επαγγελματία ψυχικής υγείας, όσο και από εκείνη του θεραπευόμενου, ώστε η διαδικασία να εκτυλιχθεί με φυσιολογικούς ρυθμούς και να είναι ωφέλιμη.
Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι προϋποθέσεις;
Προϋποθέσεις από την πλευρά του επαγγελματία ψυχικής υγείας
Το έργο που επιτελούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι εξαιρετικά σπουδαίο και, για το λόγο αυτό, η άρτια εκπαίδευση και κατάρτισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της ψυχοθεραπείας. Δεν είναι, όμως, η μόνη. Από την αρχή κιόλας της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ένας ή μία επαγγελματίας ψυχικής υγείας οφείλει να τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος, σε ό,τι αφορά στην εχεμύθεια και την αποφυγή της κριτικής και της μεροληψίας.
Εξίσου σημαντική με την κατάρτιση είναι η προσωπική θεραπεία του κάθε επαγγελματία για να μπορεί να αναγνωρίζει τα προσωπικά του μοτίβα, όρια και αδυναμίες και να αποφεύγει παρεμβάσεις που αντανακλούν προσωπικά του διλήμματα. Η αυτεπίγνωση του προσωπικού κόσμου του θεραπευτή αυξάνει τη θεραπευτική δυναμική με κάθε θεραπευόμενο.
Έπειτα, η στάση του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχοθεραπεία. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας πρέπει να στοχεύει πάντα στη δημιουργία ενός ασφαλούς και άνετου ψυχοθεραπευτικού πλαισίου, όπου κάθε θεραπευόμενος αισθάνεται πως έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς φόβο ότι θα λογοκριθεί. Για το λόγο αυτό, η ενσυναίσθηση και οι επικοινωνιακές δεξιότητες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τους ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές.
Οι δεσμεύσεις του θεραπευόμενου
Οι δεσμεύσεις και προϋποθέσεις, ωστόσο, δεν είναι μόνο από την πλευρά του ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή. Οι δεσμεύσεις του θεραπευόμενου ξεκινούν από την απαραίτητη προϋπόθεση να έχει το κίνητρο και την επιθυμία να αλλάξει τα δυσλειτουργικά του μοτίβα και να λύσει τα προβλήματά του. Κάθε θεραπευόμενος, έτσι, χρειάζεται να αναπτύξει εμπιστοσύνη με τον ψυχοθεραπευτή που έχει επιλέξει, να εκτιμά και να επεξεργάζεται την άποψή του και να επενδύει στη σχέση μεταξύ των δύο.
Ο θεραπευόμενος χρειάζεται να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία και με βάση τον προσωπικό του ρυθμό και χρόνο να μοιράζεται τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ακόμα κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο και δημιουργεί μία αίσθηση αμηχανίας. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στη διαδικασία θα επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό.
Πηγή: katerinapapamanousaki.gr