Έχετε θυμώσει ποτέ τόσο πολύ που θέλετε απλώς να σπάσετε κάτι; Τα Rage Rooms είναι σχετικά δημοφιλή εδώ και μερικά χρόνια, οπότε οι απόψεις των ειδικών αρχίζουν να συσσωρεύονται. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι, πρόκειται για μια μέθοδος εκτόνωσης, που αποσκοπεί στην ανακούφιση από το άγχος με ασφαλή τρόπο.
Σας ακούγεται διασκεδαστικό; Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται, όταν οι επιχειρήσεις τέτοιου είδους -γιατί για επιχειρήσεις πρόκειται -προωθούν αυτές τις δραστηριότητες ως τρόπο για να βελτιώσουν τη ζωή μας και την ψυχική μας υγεία, μέσα από την εκτόνωση του θυμού. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι, αν αυτό το είδος εκτόνωσης είναι τελικά χρήσιμο για ένα άτομο, που θέλει να ανακουφιστεί από το θυμό και το άγχος.
Πώς λειτουργούν τα Δωμάτια Θυμού
Τα Δωμάτια Θυμού είναι ένας τρόπος, αποφόρτισης και εκτόνωσης θυμού. Μας επιτρέπουν να παραβιάσουμε τους κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς, καταστρέφοντας καθημερινά αντικείμενα με λοστούς, σφυριά και ρόπαλα.
Κλείνετε απλά ένα ραντεβού όπως σε κάθε άλλη υπηρεσία. Υπογράφετε μια δήλωση ασφαλείας και φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό, όπως καπέλο, γυαλιά και γάντια. Στη συνέχεια, σε ένα δωμάτιο με ενισχυμένη ηχομόνωση και δυνατή μουσική-συνήθως της αρεσκείας σας- σας δίνονται εργαλεία, για να καταστρέψετε ότι προλάβετε μέσα σε 15-20 λεπτά. Μπορεί αυτό να είναι να πετάτε πιάτα και ποτήρια στον τοίχο με μανία ή να σπάτε με σφυριά μια τοστιέρα ή μια τηλεόραση για παράδειγμα.
Σας ακούγεται σαν το απόλυτο ανακουφιστικό από το άγχος και το θυμό σας; Προσωρινά μπορεί και να είναι. Αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αντιμετώπισης του θυμού με τέτοιο τρόπο, μπορεί να μην είναι οι επιθυμητές.
Η επιθετικότητα ως διέξοδος θυμού
«Δεν ξέρω κανέναν θεραπευτή, που θα συνταγογραφούσε τη μετάβαση σε ένα δωμάτιο οργής ως μορφή θεραπείας», είπε ο Kevin Bennett, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο Bennett προσθέτει, ότι ειδικά εάν ένας ασθενής έχει προβλήματα με βίαιη συμπεριφορά, το να τον στείλεις σε ένα δωμάτιο θυμού δεν φαίνεται υγιές. Το συνέκρινε με το να στείλει ένα άτομο με πρόβλημα τζόγου σε ένα καζίνο για θεραπεία.
Ο Freud και η κάθαρση
Η σκέψη πίσω από αυτό το είδος θεραπείας, λέει ο Bennett, πηγαίνει πίσω στις θεωρίες ψυχοθεραπείας του Sigmund Freud, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια και συγκεκριμένα στη «Θεωρία της Κάθαρσης». Αυτό σημαίνει, ότι αν ανακουφίσετε την επιθετικότητα και τον θυμό σας, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Μεταγενέστερες όμως μελέτες, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960, έδειξαν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Εάν οι άνθρωποι μάθουν, ότι το να ενεργούν βίαια είναι εντάξει σε μια κατάσταση, μπορεί να το κάνουν σε άλλες στιγμές.
Έχουν οφέλη τα δωμάτια θυμού;
Τα στοιχεία γύρω από τον θυμό, την οργή και την επιθετικότητα είναι ξεκάθαρα: Η αντιμετώπιση του θυμού σας μέσω της επιθετικότητας, ενισχύει τον θυμό μελλοντικά. Η διοχέτευση θυμού και απογοήτευσης σε γρήγορες, βίαιες εκρήξεις μπορεί να κάνει αυτή τη συμπεριφορά, την προεπιλεγμένη σας αντίδραση. Αυτό δηλαδή, που θα επιλέξετε να κάνετε όταν βιώσετε οποιοδήποτε έντονο ή άβολο συναίσθημα στο μέλλον.
Εάν οργιστήκατε, επειδή κάποιος σας έκλεισε το δρόμο ενώ οδηγούσατε ή θυμώσατε με τον διαιτητή στον αγώνα της ομάδας σας, είναι πολύ πιθανόν, το σώμα σας -αυτόματα- να ανταποκριθεί με την ίδια σωματική, επιθετική αντίδραση.
Παρεμπιπτόντως, αν έχετε παιδιά, θα δουν τις αυτές σας τις αντιδράσεις, θα μάθουν ότι οι ενήλικες χειρίζονται τον θυμό τους φωνάζοντας σε ανθρώπους, χτυπώντας ή χάνοντας τον έλεγχο. Και πιθανότατα, θα αρχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένας φαύλος κύκλος.
Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες, για το θέμα, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τα οφέλη τους. Ναι, «τα δωμάτια θυμού» είναι διασκεδαστικά. Αλλά όταν χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ψυχικής υγείας, μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα του θυμού ή της διαχείρισής του.
Υπάρχουν πολύ πιο υγιείς τρόποι για να διαχειριστούμε τον θυμό μας, να θεραπεύσουμε την οργή μας ή να αντιμετωπίσουμε το άγχος.
Οι αιτίες πίσω από το θυμό και η εκτόνωση του
Η απελευθέρωση ενδορφίνης, που ακολουθεί μια συνεδρία στο δωμάτιο θυμού, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα εκείνη τη στιγμή, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές και ειδικοί στη συμπεριφορά είναι δύσπιστοι, ως προς το αν τα δωμάτια θυμού, μπορούν να μειώσουν το μακροχρόνιο στρες. Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία άγχους και κατάθλιψης. Έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τις σχέσεις μας, να αλλάξει τα πρότυπα σκέψης μας και να οδηγήσει σε παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Δεν πρέπει να καταπιέζετε το θυμό σας, αλλά δεν πρέπει επίσης να συνηθίζετε να τον εκφράζετε με βίαιο και επιθετικό τρόπο.
Το να επισκέπτεστε τα δωμάτια θυμού συχνά και να πληρώνετε για να καταστρέψετε άψυχα αντικείμενα, μπορεί να είναι η αρχή μεγαλύτερου προβλήματος, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Εάν αυτό σας γίνει συνήθεια, μπορεί να αντιδράσετε επιθετικά την επόμενη φορά, που θα νιώσετε ιδιαίτερα αναστατωμένοι.
Επιπλέον, η «επιβράβευση» των αρνητικών συναισθημάτων με αυτό το είδος της στιγμιαίας ικανοποίησης, που προέρχεται από την καταστροφή μιας παλιάς τηλεόρασης με μια βαριοπούλα για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη αιτία του θυμού ενός ατόμου.
Επίσης, δεν βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα θυμού σε ένα καθημερινό-κανονικό περιβάλλον, όπου αυτού του είδους οι αντιδράσεις όχι μόνο είναι απαράδεκτες, αλλά είναι συνήθως παράνομες.
Υγιείς τρόποι αντιμετώπισης του θυμού
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ιδιαίτερα θυμωμένοι, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω στρατηγικές αντιμετώπισης:
Διεκδικήστε το δίκιο σας και εκφράστε τα συναισθήματά σας με αιχμηρό μεν αλλά μη απειλητικό ή εχθρικό τρόπο. Η έναρξη μιας πρότασης με το «Νιώθω θυμωμένος όταν εσύ…» είναι ένα παράδειγμα διεκδικητικού θυμού.
Αναζητήστε προοπτική: Προσπαθήστε να αποκτήσετε διαφορετικές προοπτικές βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση του άλλου ατόμου.
Σκεφτείτε πριν μιλήσετε: Αφιερώστε λίγα λεπτά για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν πείτε κάτι που μπορεί να κλιμακώσει μια κατάσταση. Επιτρέψτε σε άλλους που εμπλέκονται στην κατάσταση να κάνουν το ίδιο.
Διαλογιστείτε ή προσευχηθείτε. Μπορεί να διαπιστώσετε, ότι οι καταστάσεις που αντιμετωπίζετε δεν είναι τόσο δύσκολες όσο νομίζατε. Ακόμη και ένα απλό διάλειμμα τριών λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το κεφάλι σας.
Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή. Αυτός είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επικεντρωθείτε στο σώμα σας και να αρχίσετε να ρυθμίζετε την απόκρισή σας στο στρες.
Απομακρυνθείτε από την πηγή του θυμού: Αλλάξτε δωμάτιο, βγήκε στο μπαλκόνι ή φύγετε από το κτίριο αν είναι δυνατόν.
Εάν νιώθετε τα επίπεδα άγχους σας να αυξάνονται, κάντε ένα «τάιμ άουτ» και περπατήστε, τρέξτε ή ασχοληθείτε με την άσκηση της επιλογής σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, που οδηγεί σε θυμό -το οποίο είναι και λογική πάνω στην οποία βασίζεται η ιδέα των «δωματίων θυμού».
Η ανακούφιση που νιώθουν οι άνθρωποι μετά την επίσκεψη σε ένα δωμάτιο θυμού, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σωματική δραστηριότητα, που εμπλέκεται –το χτύπημα των σφυριών, το σπάσιμο των πιάτων και το χτύπημα των λοστών– και ΌΧΙ στην ουσιαστική συναισθηματική αποφόρτιση της ίδιας της επιθετικής συμπεριφοράς.
Σημειώστε το. Όταν γράφετε τι σας θυμώνει, το σώμα και το μυαλό σας επεξεργάζονται καλύτερα τα συναισθήματά σας. Όταν καταγράφετε τα συναισθήματά σας, να είστε συγκεκριμένοι. Έχετε δίκιο, που θυμώνετε; Ή μήπως έχετε δημιουργήσει ιστορίες στο μυαλό σας και κατηγορείτε τους άλλους για τα συναισθήματά σας και για να δικαιολογήσετε τον θυμό σας; Είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε την αλήθεια, όταν βλέπετε τις σκέψεις σας καταγεγραμμένες σε μία σελίδα.
Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Η επικοινωνία βοηθάει. Μπορείτε απλά να του πείτε: «Έχω ανάγκη να μιλήσω. Δεν χρειάζομαι λύσεις. Απλώς θέλω να σε ενημερώσω για το τι συμβαίνει».
Μάθετε πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια: Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αναζητάτε βοήθεια για θέματα διαχείρισης θυμού, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες.
Συμπέρασμα
Η έρευνα είναι ξεκάθαρη – το να φτάσετε στη ρίζα του θυμού, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς νιώθετε και πως εκφράζετε και διαχειρίζεστε το θυμό στο μέλλον.
Αντί να εκπαιδεύετε το σώμα σας να ανταποκρίνεται στον θυμό και την επιθετικότητα με περισσότερο θυμό και επιθετικότητα, εκπαιδεύστε το να αναζητήσει υγιείς επιλογές εκτόνωσης και αποφόρτισης. Αυτό δεν σημαίνει να είστε παθητικός ή αδύναμος, είναι να μάθετε το σώμα σας να παραμένει ήρεμο σε εγρήγορση και να έχει τον έλεγχο. Επιλέξετε να ανταποκριθείτε στο άγχος και στο θυμό με τρόπους, που υποστηρίζουν την ευημερία και την υγεία σας.
Θυμηθείτε: Το πώς θα αντιδράσετε, είναι μια επιλογή και έχετε περισσότερη δύναμη από ό,τι νομίζετε.