Ο χρόνιος πόνος στον αυχένα που σχετίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αυξάνεται ραγδαία. Η γνωστή στάση – το κεφάλι κάτω, τα μάτια καρφωμένα σε μια φορητή συσκευή – έχει γίνει η σύγχρονη εκδοχή του “The Thinker” του Rodin (εκτός από τα ρούχα).
Η επιδημία “tech neck”
Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν περίπου 5 ½ ώρες την ημέρα στα κινητά τους τηλέφωνα και μερικές ακόμη ώρες κοιτάζοντας τις οθόνες υπολογιστών, ενώ μένουν συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους σε εργονομικά δυσμενείς θέσεις. Και το αποτέλεσμα; Μια επιδημία “tech neck” (τεχνολογικού αυχένα ή αυχένα κειμένου). Οποιαδήποτε μορφή χρόνιου πόνου η δυσκαμψία στον αυχένα ή στους ώμους, που προκαλείται από κακή στάση του σώματος από τη χρήση τεχνολογίας, είναι αρκετά ενοχλητική ή και επώδυνη. Το να κοιτάς προς τα κάτω προκαλεί τέντωμα των μυών του λαιμού και την πτώση των ώμων προς τα εμπρός. Η υπερβολική και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των οστών, των νεύρων και των μυών του λαιμού μας έχει προκαλέσει αύξηση χρόνιων παθήσεων όπως μυϊκή δυσκαμψία και φλεγμονή των αρθρώσεων, τσιμπήματα νεύρων, αρθρίτιδα, ακόμη και οστικά άκανθα και κήλη δίσκων.
Γιατί ο αυχένας είναι τόσο επιρρεπής σε τραυματισμούς;
Το τυπικό κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει 10-12 κιλά, αλλά όταν το λυγίζετε προς τα εμπρός σε γωνία 45 μοιρών, η δύναμη που ασκεί στο λαιμό σας αυξάνεται σε σχεδόν 23 κιλά. Οι άνθρωποι δεν είναι είναι σχεδιασμένοι να κοιτάνε κάτω για μεγάλες χρονικές περιόδους. Έτσι, όταν το κάνουμε, ασκείται επιπλέον πίεση στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι αρθρώσεις – δύο σε κάθε σπόνδυλο – μας βοηθούν να λυγίζουμε και να κινούμε ελεύθερα τον λαιμό μας. Αλλά όταν καταπονούμε ή τραυματίζουμε τις αρθρώσεις -οι οποίες λειτουργούν και ως δίοδοι για τα νεύρα- οι μύες στον λαιμό μας συσφίγγονται φυσικά για να τις προστατέψουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φλεγμονή, πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα σας.
Θεραπεία
Ανάλογα με την κατάσταση και τον ασθενή, μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό των δυο. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες μη χειρουργικές παρεμβάσεις και διαδικασίες που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές όπως π.χ η επισκληρίδιος ένεση στεροειδών. Οι περισσότεροι χρόνιοι πόνοι στον αυχένα δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο
- Κάντε συχνά διαλείμματα. Σηκωθείτε από την καρέκλα σας, τεντωθείτε και κινηθείτε για να βοηθήσετε τους μύες του λαιμού σας να ενεργοποιηθούν.
- Επιλέξτε τη σωστή καρέκλα. Βρείτε μια καρέκλα που σας βολεύει και που έχει προσκέφαλο, για να διατηρείτε καλή στάση και να μη χρειάζεται να γείρετε το κεφάλι σας προς τα κάτω για να κοιτάξετε την οθόνη σας.
- Ρυθμίστε το ύψος της οθόνης.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή φωτισμό, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε προς τα εμπρός για να δείτε την οθόνη σας.
- Σκεφτείτε τη χρήση ενός όρθιου γραφείου εάν εργάζεστε από το σπίτι.
- Κρατήστε το τηλέφωνό σας στο ύψος των ματιών ενώ στέλνετε μηνύματα ή κάνετε scrolling.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Έτσι,το να προτείνουμε στους χρήστες να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές τους για να προστατεύουν τον αυχένα τους δεν είναι μια εφικτή λύση. Κάνοντας μικρές αλλαγές, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη χρήση των συσκευών σας ανακουφίζοντας τον πόνο και εξαλείφοντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Εάν αισθάνεστε παρατεταμένο πόνο, επισκεφθείτε τον γιατρό σας
Πηγή: utswmed.org