Γνωρίζατε, ότι υπάρχουν περισσότερες μορφές ζωής στο δέρμα σας από ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο; Υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο μικρόβια στο δέρμα σας, δηλαδή περισσότερο από 100 φορές τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στον πλανήτη. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά το ανθρώπινο σώμα είναι ένα οικοσύστημα που περπατά. Μικροσκοπικά ακάρεα φωλιάζουν μέσα στους θύλακες των βλεφαρίδων, μικροσκοπικά βακτήρια ζουν στη γλώσσα, στα δόντια, στο δέρμα και στο έντερο.
Τι είναι οικοσύστημα;
Όταν σκεφτόμαστε τα οικοσυστήματα, σκεφτόμαστε μέρη όπως ο ωκεανός ή το τροπικό δάσος. Αυτά φιλοξενούν αμέτρητα είδη φυτών, ζώων, εντόμων και μικροβίων – αλλά αυτή η πλούσια ποικιλία και ισορροπία ζωής δεν βρίσκεται μόνο στη φύση. Υπάρχουν επίσης οικοσυστήματα μέσα στο ανθρώπινο σώμα, που με πολλούς τρόπους, μιμούνται εκείνα που υπάρχουν στον πλανήτη.
Ένα οικοσύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως μια γεωγραφική περιοχή στην οποία όλα τα είδη συνεργάζονται, για να διατηρήσουν τη ζωή μέσα σε μια «φούσκα».
Όσον αφορά το, πού βρίσκονται τα οικοσυστήματα, βρίσκονται παντού. Μπορείτε να βρείτε οικοσυστήματα μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας, στο πεπτικό σας σύστημα, στη ζούγκλα, μέσα στα δέντρα, στον πάτο ενός ποταμού ή κάτω από έναν βράχο στο έδαφος. Κάθε παράγοντας μέσα σε ένα οικοσύστημα εξαρτάται ο ένας από τον άλλο για να το συντηρήσει.
Οικοσυστήματα στο ανθρώπινο σώμα
Ακριβώς όπως τα ποτάμια και τα ρυάκια φέρνουν νερό στα εδάφη, οι άνθρωποι έχουν φλέβες και αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα μας. Υπάρχουν περισσότερα οικοσυστήματα στο ανθρώπινο σώμα από όσα θα μπορούσε να υπολογίσει κανείς. Μερικά από αυτά βρίσκονται στο στομάχι και την εντερική οδό, στο δέρμα, το στόμα και στα όργανα. Ολόκληρο το σώμα σας θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί οικοσύστημα, καθώς όλα τα μέρη συνεργάζονται για να σας κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς.
Οι φίλοι μας τα μικρόβια
Τα οικοσυστήματα φιλοξενούν αμέτρητα μικρόβια —ή μικροσκοπικούς οργανισμούς— που είναι απαραίτητο κομμάτι της βιωσιμότητάς τους. Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γη ή στο ανθρώπινο σώμα που να είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, πράγμα που δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους. Ορισμένα μικρόβια είναι επικίνδυνα για την υγεία και τον πλανήτη μας, προκαλώντας ασθένειες και καταστροφές. Τα περισσότερα όμως είναι ωφέλιμα. Η σωστή ισορροπία όλων των στοιχείων είναι απαραίτητη, για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων.
Δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως μεμονωμένες γενετικά καθορισμένες οντότητες, ανεξάρτητες από το περιβάλλον μας. Χωρίς μύκητες και βακτήρια το σώμα και η βιόσφαιρά μας δεν θα υπήρχαν. Είμαστε σε συνεργασία με τον κόσμο των μικροβίων. Το σώμα μας αποτελείται από περισσότερα μικροβιακά κύτταρα από τα δικά μας «ανθρώπινα» κύτταρα.
Η ισορροπία που συντηρεί τη ζωή
Η λεπτή ισορροπία μεταξύ των ζωντανών σωμάτων και του πλανήτη που συντηρεί τη ζωή, βρίσκεται σε κίνδυνο, εν μέρει ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πρακτικών, που ασκήθηκαν από τους ανθρώπους στον πλανήτη. Όμως, όπως η συνολική υγεία μας βασίζεται στην ισορροπία των μικροβιακών κοινοτήτων στο σώμα μας, έτσι και η υγεία του περιβάλλοντος βασίζεται επίσης στην ισορροπία.
Και ενώ ο στόχος είναι τα υγιή οικοσυστήματα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ισορροπία και τη ζωτικότητά τους – τόσο στη φύση όσο και στο σώμα. Προκειμένου να μειωθούν οι απειλές και αντ’ αυτού να επιβιώσουν τα γήινα και σωματικά μας οικοσυστήματα, η σύνδεση είναι επιτακτική. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό κάνοντας πιο βιώσιμες, ηθικές, πυκνές σε θρεπτικά συστατικά και σκόπιμες επιλογές τροφίμων, δουλεύοντας για αλλαγές πολιτικής για την καλύτερη προστασία του πλανήτη και τη μείωση της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών και τοξικών χημικών ουσιών και επανασυνδέοντας φυσικά το σώμα μας με τη Γη.
Συμπέρασμα
Πλέον έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε, πόσα κοινά σημεία υπάρχουν μεταξύ ανθρώπινων και φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και τις παρόμοιες απειλές που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για τα οικοσυστήματα που υπάρχουν και στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Αλλά προς το παρόν, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν, ότι η προσπάθεια επανασύνδεσης των δύο και η καλή φροντίδα τους, είναι σημαντική για την υγεία και τη μακροζωία και των δύο.
Πηγές: www.viome.com, stillmoving.org