Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς όταν είστε συναισθηματικά πιεσμένοι, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο γαστρεντερικό σας σύστημα;
Είναι σαφές και αποδεδειγμένο πώς τα συναισθήματά μας αντανακλούν συγκεκριμένα στο έντερο μας, καθώς η μικροχλωρίδα του συνδέεται άρρηκτα με την ψυχολογική μας υγεία μέσω του εντερικού νευρικού δικτύου (ένα πολύπλοκο σύστημα περίπου 100 εκατομμυρίων νεύρων). Πάμε να αναλύσουμε, λοιπόν, γιατί το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματός μας και πώς μπορούμε να το προστατέψουμε.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του εντέρου
Για πάρα πολλά χρόνια, το έντερο ήταν το πιο υποτιμημένο όργανο του σώματος. Πλέον, όμως, έρευνες αποδεικνύουν ότι βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Σήμερα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας, καθώς, συνδέεται όχι μόνο με την πέψη, αλλά και με τη διάθεσή μας, με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ακόμα και με τη μνήμη μας!
Πώς ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν;
Ένα παχύ καλώδιο νευρώνων περνά μεταξύ της βάσης του εγκεφάλου και του εντέρου μας, σχηματίζοντας το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα μας. Το πνευμονογαστρικό νεύρο χρησιμεύει ως αμφίδρομος δρόμος πληροφοριών, με τον εγκέφαλο και το έντερο να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο εντός της τάξεως των χιλιοστών του δευτερολέπτου!
Το μικροβίωμα του εντέρου
Το πνευμονογαστρικό νεύρο δεν είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του εγκεφάλου και του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, το έντερό μας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια και μικρόβια που κατοικούν εκεί και σχηματίζουν τη μικροχλωρίδα του.
Fun fact: Το μικροβίωμα του εντέρου είναι τόσο μεγάλο που υπάρχουν 100.000 φορές περισσότερα μικρόβια στο έντερο σας από τον πληθυσμό των ανθρώπων της γης.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την υγεία του εντέρου μας;
Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία του εντέρου και, κατ’ επέκταση, την υγεία του εγκεφάλου. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά μπορούν να προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες. Επομένως, μια ισορροπημένη διατροφή είναι θεμελιώδης για την καλή λειτουργία τόσο του εντέρου όσο και του εγκεφάλου.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως:
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών πρωινού, ζυμαρικά και ρύζι ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως και βρώμη
- Φρούτα όπως μούρα, αχλάδια, πεπόνι και πορτοκάλια
- Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το γλυκό καλαμπόκι
- Μπιζέλια, φασόλια και φακές
- Ξηροί καρποί και σπόροι chia
- Πατάτες με φλούδα – βραστές ή ψητές
Πηγή: scientificamerican.com