Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μειώνεται με την ηλικία, αλλά μπορεί να ενισχυθεί. Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε φαρμακείο κατά την περίοδο έξαρσης του κρυολογήματος και της γρίπης και θα δείτε πληθώρα προϊόντων, που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Η λειτουργία του ανοσοποιητικού
Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα σας από διάφορες μολύνσεις. Χωρίζεται σε δύο μέρη: το «έμφυτο» ανοσοποιητικό σύστημα με το οποίο γεννιόμαστε, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας, και το «προσαρμοστικό» ή «επίκτητο» ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει ιούς και βακτήρια.
Το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί μια προσεκτική ισορροπία: Πρέπει να παραμείνει αρκετά ισχυρό για να καταπολεμήσει τα μικρόβια, αλλά η υπερβολική δύναμη θα μπορούσε να το κάνει να αντιδράσει υπερβολικά και να επιτεθεί και σε υγιή κύτταρα.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι τόσο περίπλοκο. Είναι τόσο τέλεια οργανωμένο, που θέλει απλώς να το αφήσετε να κάνει τη δουλειά του», λέει ο Saeed Afaneh, MD, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Scripps Coastal Medical Center του San Marcos.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι ένα μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι αδύναμο, όταν πάθουν κάποια μόλυνση. Αλλά δεν υπάρχει καμία εξέταση, κανένα τεστ, που να ελέγχει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να το υποστηρίξετε και να αποφύγετε, ότι το εμποδίζει να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουμε, καθώς η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μειώνεται με την ηλικία.
Κοιμηθείτε περισσότερο
1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμάται τις συνιστώμενες επτά ώρες τη νύχτα. Ακόμη και μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο κακός ύπνος ξανά και ξανά για αρκετές νύχτες στη σειρά ή πολλά χρόνια στη σειρά, θα μπορούσε πραγματικά να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συχνά, η απλή προσαρμογή του τρόπου ζωής, όπως το να μην πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Υπάρχουν επίσης θεραπείες για διαταραχές ύπνου.
Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή
Μια δίαιτα χωρίς πρωτεΐνη ή συστατικά, όπως βιταμίνη C και D, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο, μπορεί επίσης να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η απλή προσθήκη ενός συμπληρώματος ή μιας υπερτροφής δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που τους έχουν αφαιρεθεί θρεπτικά συστατικά και αντ’ αυτού εστιάστε στον εμπλουτισμό της διατροφής σας με άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα και λαχανικά.
Διαχειριστείτε το άγχος
Το άγχος εμποδίζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Κρατήστε το άγχος σας υπό έλεγχο ασκώντας τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής, ασκηθείτε τακτικά και κοιμηθείτε αρκετά. Το χρόνιο στρες χαμηλού επιπέδου έχει αποδειχθεί, ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Ασκηθείτε τακτικά
Επιδιώξτε δυόμισι έως τρεις ώρες άσκησης την εβδομάδα, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτό θα υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
«Η καρδιαγγειακή άσκηση και η προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες», λέει η Δρ Afaneh. «Αν οι άνθρωποι ψάχνουν για ένα μαγικό χάπι, αυτό είναι η άσκηση. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και δεν χρειάζεστε τόσα πολλά».
Εάν χρειάζεστε κίνητρο για να ξεκινήσετε να κινείστε, βρείτε τρόπους για να κάνετε την άσκηση πιο διασκεδαστική και συνεπή, όπως να αλλάξετε τη ρουτίνα άσκησής σας ή να επιστρατεύσετε έναν σύντροφο ή φίλο για να κάνετε την άσκηση πιο ευχάριστη.
Μην καπνίζετε
Η νικοτίνη έχει αποδειχθεί, ότι είναι ανοσοκατασταλτική και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτοάνοσες καταστάσεις.
Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις
Καταστάσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις και οι συννοσηρότητες τους, μπορούν να καταστρέψουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα όταν δεν ελέγχονται ή ελέγχονται ανεπαρκώς.
Αξιολογήστε τη χρήση συμπληρωμάτων
Τα συμπληρώματα μερικές φορές, χρησιμοποιούν παραπλανητική γλώσσα, για να υπονοήσουν αποτελεσματικότητα. Βέβαια ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να είναι ωφέλιμα και ιατρικά απαραίτητα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών (οι ανεπάρκειες σιδήρου και βιταμίνης D είναι συχνές). Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για ελλείψεις και να συστήσει συμπληρώματα εάν χρειάζεται, με βάση τα ευρήματα.
Η καλή υγεία του εντέρου μπορεί να είναι το κλειδί
Οι γιατροί πιστεύουν τώρα, ότι έως και το 80% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας. Μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να έχει προστατευτική δράση. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενθαρρύνει τα καλά βακτήρια του εντέρου, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Εστιάστε στα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το ξινολάχανο, το miso και το γιαούρτι ή το κεφίρ είναι επίσης ευεργετικά.
Να προσέχετε το συκώτι σας
Είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματος, τη διάσπαση των λιπών και την απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης και τοξινών. Το λάχανο και το μπρόκολο για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ικανότητας του συκωτιού σας να αποτοξινώνει φυσικά το σώμα.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας
Αυτή είναι μια πρακτική, που πρέπει να συνεχίσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης μικροβίων. Προϋπόθεση βέβαια είναι να τα πλένετε καλά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Χρησιμοποιήστε θετική σκέψη
Πείτε το μέχρι να το πιστέψετε. Η ψυχική σας κατάσταση επηρεάζει πραγματικά τη σωματική σας υγεία.
Οι ειδικοί στο “Johns Hopkins Medicine Center”, διαπίστωσαν ότι οι θετικοί στοχαστές ήταν λιγότερο πιθανό από τους «αρνητικούς», να υποστούν καρδιακή προσβολή, αν και είχαν παράγοντες κινδύνου και οικογενειακό ιστορικό αρτηριακής νόσου.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Kansas , διαπίστωσε ότι το χαμόγελο –ακόμα κι αν πρέπει να το προσποιηθείς– μείωσε την αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση, γι’ αυτό επανεκτιμήστε την προοπτική σας.
Κάντε τα απαραίτητα εμβόλια
Τα εμβόλια, που ονομάζονται επίσης ανοσοποιήσεις, «διδάσκουν» στο ανοσοποιητικό σύστημα, να παράγει αντισώματα, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις πριν σας αρρωστήσουν.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας ενάντια στις ασθένειες. Με τον ίδιο τρόπο που ένα σύστημα ασφαλείας γύρω από το σπίτι σας θα παρείχε προστασία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρησιμοποιεί ένα σύστημα χημικών και πρωτεϊνών, για να καταπολεμήσει ιούς, επιβλαβή βακτήρια, λοιμώξεις και παράσιτα. Ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει απλά, λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε.