Η υπνική παράλυση, είναι μια μορφή παραϋπνίας. Το άτομο έχει τις αισθήσεις του αλλά βρίσκεται σε προσωρινή κατάσταση παράλυσης. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, κάποιος μπορεί να έχει παραισθήσεις (ακούει, αισθάνεται ή βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν).
Εκτός από αίσθημα έντονου φόβου μέχρι κρίσεως πανικού, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα επικείμενου θανάτου, καθώς πρόκειται για τρομακτική κατάσταση ειδικά όταν πρωτοεμφανίζεται σε κάποιο άτομο.
Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπνική παράλυση είναι απλά ένα σημάδι, ότι το σώμα σας δεν περνάει ομαλά μέσα από τα επιμέρους στάδια του ύπνου. Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η “Μόρα” να συνδέεται με κάποια βαθύτερα ψυχικά προβλήματα.
Ποιοι είναι επιρρεπείς στην υπνική παράλυση
Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων μπορεί να βιώσει έστω και ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση υπνικής παράλυσης είναι:
- Ύπτια θέση ύπνου (ανάσκελα)
- Ακανόνιστο ωράριο ύπνου (βάρδιες)
- Αγχώδεις διαταραχές
- Έλλειψη ύπνου
- Δυσπεψία
- Κατάχρηση ουσιών
- Υπναγωγά φάρμακα
- Ναρκοληψία
Τα συμπτώματα της υπνικής παράλυσης έχουν περιγραφεί με πολλούς τρόπους και συχνά αποδίδονται σε κάποια “κακή”, ή “διαβολική” παρουσία: αόρατοι αρχαίοι δαίμονες της νύχτας και εξωγήινες παρουσίες έχουν αναφερθεί ως “υπαίτιοι” του φαινομένου. Κάθε πολιτισμός έχει κάποιες τέτοιες μυστηριώδεις ιστορίες με “κακά πλάσματα” που τρομοκρατούν ανήμπορους ανθρώπους τη νύχτα!
Στη δική μας παράδοση, η υπνική παράλυση έχει τη μορφή μιας μεγάλης σε ηλικία, μαυροφορεμένης, κακιάς γυναίκας, της φοβερής και τρομερής Μόρας.
Κυκλοφορεί τη νύχτα και ταλαιπωρεί όσους κοιμούνται, καθώς τους επισκέπτεται στα όνειρά τους.
Αυτό που βιώνει κανείς, είναι μία αίσθηση ότι κάτι του επιτίθεται, τον πλακώνει ή τον δυσκολεύει να αναπνεύσει. Πολλές φορές αντιλαμβάνεται παράλληλα μια παρουσία στο χώρο την οποία μπορεί να βλέπει κιόλας ως μια σκιά να περιφέρεται ή ως κάποιο πλάσμα που είναι καθισμένο πάνω του ή τον πιέζει και δεν μπορεί να αναπνεύσει.
Πότε εμφανίζεται συνήθως η υπνική παράλυση;
Η υπνική παράλυση εμφανίζεται είτε αφού αποκοιμηθείτε, και ονομάζεται υπναγωγική ή προκαταρκτική υπνική παράλυση είτε καθώς ξυπνάτε και ονομάζεται υπνοπομπική ή μετακοιλιακή παράλυση ύπνου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής παράλυσης
Εάν δεν μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά όταν πέφτετε για ύπνο ή ξυπνάτε, τότε είναι πιθανό να έχετε μεμονωμένη επαναλαμβανόμενη υπνική παράλυση.
Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις ανησυχίες:
- Νιώθετε άγχος για τα συμπτώματά σας
- Τα συμπτώματά σας σας αφήνουν πολύ κουρασμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Τα συμπτώματά σας σας κρατούν ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πώς αντιμετωπίζεται η υπνική παράλυση;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται θεραπεία για την υπνική παράλυση εκτός αν υπάρχει υποκείμενο νόσημα.
Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, να φοβάστε νυχτερινούς δαίμονες ή εξωγήινους απαγωγείς. Ξεκινήστε φροντίζοντας να κοιμάστε αρκετά. Κάντε κάτι, που σας βοηθά να χαλαρώσετε, ειδικά λίγο πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε νέες στάσεις ύπνου εάν κοιμάστε ανάσκελα. Και όνειρα γλυκά.
Πηγές: www.webmd.com, en.wikipedia.org